Predstavljeni “Portreti” Luke Joksimovića

Portreti, rađeni kombinovanim tehnikama, prema riječima autora, uglavnom služe kao predlošci za neke veće kompozicije, mada pojedini egzisiraju i kao samostalni radovi
122 pregleda 0 komentar(a)
Luka Joksimović, Foto: Svetlana Mandić
Luka Joksimović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.12.2015. 20:38h

Mladi bjelopoljski slikar Luka Joksimović predstavio se nikšićkoj publici sa oko 400 portreta nastalih tokom 2013. godine.

“U pitanju su portreti kojima sam se bavio na nekoliko načina preko opisnog, svođenja na oblik, asocijativnog, do deformacije na portretu. Ima i intervencija na radovima drugih autora. Uglavnom je riječ o kompozicijama na kojima bih uočio portret i fiksirao ga da poprimi obrise karakternosti”, kazao je Joksimović, koji je apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek slikarstvo, u klasi prof. Marka Musovića.

Portreti, rađeni kombinovanim tehnikama, prema riječima autora, uglavnom služe kao predlošci za neke veće kompozicije, mada pojedini egzisiraju i kao samostalni radovi.

“Uvijek sam uočavao oblike, još kao dijete, a portrete smatram likovnim motivima koje je vrlo teško raditi. Portrete uglavnom radim na osnovu sjećanja, bilo da je riječ o ljudima koje znam ili potpunim strancima koji su na mene ostavili utisak svojom pojavom, karakternošću“, kazao je Joksimović.

Slikar, kome je izložba u Nikšiću peta samostalna, dok je više puta učestvovao na kolektivnim predstavljanjima i kolonijama međunarodnog karaktera, više puta je nagrađivan za likovno ostvarenje na “Bjelopoljskom likovnom proljeću”.

Izložbu, koja je otvorena u galeriji “A” realizovali su “Trim” centar i Opština Nikšić u okviru Programa podrške razvoju kulture.

Bonus video: