Damir Nikšić gost Festivala filma o ljudskim pravima

Sinoć je Festival otvoren u 17.45 sati i u Beranama, u sali SO Berane, filmom “Taksi” Džafara Panahija a nakon toga je prikazan i “Dosije Snowden” (CITIZENFOUR) u režiji Laure Poitras
72 pregleda 3 komentar(a)
Damir Nikšić
Damir Nikšić
Ažurirano: 14.12.2015. 10:48h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će, večeras, u okviru Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2015 prikazati još tri filmska ostvarenja najnovije svjetske produkcije: Ruski djetlić”, Čada Garsije, “Dosije Snowden” (CITIZENFOUR) u režiji Laure Poitras i “Jedan dan u Sarajevu” Jasmile Žbanić.

Film “Ruski djetlić”, Čada Garsije na programu je od 17.00 sati i ovim se zvanično završava kotorsko izdanje Festivala.

Ruski djetlić je priča o Fedoru Aleksandroviču, ukrajinskom umjetniku, koji saznaje mračnu tajnu i mora da odluči da li da rizikuje život i doprinese revoluciji u njegovoj zemlji time što će otkriti tu tajnu. Ovaj dokumentarac otkriva priču o sovjetskoj anteni koja se nalazi u Černobilju, i koju su Sovjeti podigli na vrhuncu Hladnog rata kako bi špijunirali Ameriku. Fedorova opsjednutost ovim predmetom je ujedno i odraz lične želje za otkrivanjem sovjetske prošlosti i uzroka nesreće u Černobilju. Učestvovao je na preko dvadeset festivala i ponio nagrade za najbolji film, kao i najbolji internacionalni film na DocAviv i Milwaukee filmskom festival.

Od 19.00 sati u CNP će biti prikazan film koji je upravo svoju crnogorsku premijeru imao na Festivalu Ubrzaj 2015, na njegovom izdanju u Kotoru - “Dosije Snowden” (CITIZENFOUR) u režiji Laure Poitras.

Januara 2013, Laura Poitras počinje da prima anonimne kodirane mejlove od “CITIZENFOUR”, koji tvrdi da ima dokaze o nezakonitim programima nadzora koje kontroliše Američka nacionalna bezbijednosna agencija (NSA) u saradnji sa drugim obavještajnim agencijama širom svijeta. Pet mjeseci kasnije, ona i novinar Glenn Greenwald i Ewen MacAskill odlaze u Hong Kong na prvi od brojnih sastanaka sa čovjekom za kojeg se na kraju ispostavlja da je Edward Snowden. Ona je ponijela kameru sa sobom. Krajnji ishod filma svjedoči o svijetu u kojem živimo i nikog ne ostavlja ravnodušnim po pitanju bezbijednosti podataka u digitalnom svijetu. Ovaj film je odnio preko trideset nagrada na filmskim festivalima, među kojima je Academy Award za najbolji dokumentarni film.

U 21.00 sati na Festivalu će biti prikazan film “Jedan dan u Sarajevu”, a nakon projekcije gost Festivala je i bosanskohercegovački konceptualni umjetnik Damir Nikšić, jedan od protagonista filma sa kojim će publika imati priliku da razgovara.

Uzroci i posljedice atentata koji se desio prije sto godina u Sarajevu i dalje odjekuju širom Evrope. 28 juna 1914, Gavrilo Princip je upucao austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda. Atentat koji je poslužio kao uzrok za Prvi svjetski rat označio je i početak 20. vijeka. Sto godina kasnije, Sarajevo odaje priznanje tom danu. Film govori o različitim aspektima događaja koji su se desili tog dana koristeći materijale koje su snimili stanovnici Sarajeva (mobilnim telefonima i kamerama), uporedo sa materijalima iz filmova posvećenih atentatu, od režisera iz Austrije, Bosne, Velike Britanije. Ovo je priča o posebnom danu, ali i o svakodnevnom životu u Sarajevu gdje se vjenčanja, sahrane, zvanične ceremonije i politički protesti dešavaju istovremeno. Kroz prizmu umjetničke interpretacije režiserke Jasmile Žbanić, ovaj film predstavlja zabavan dokument o ljudskoj prirodi i gradu u kojem je 20. vijek počeo i završio se. Nagradu za ljudska prava je ponio sa Sarajevo filmskog festivala 2015. Režiserka Jasmila Žbanić je crnogorskoj javnosti poznata i po svom debitantskom igranom filmu “Grbavica”, koji je dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu.

Sinoć je Festival otvoren u 17.45 sati i u Beranama, u sali SO Berane, filmom “Taksi” Džafara Panahija a nakon toga je prikazan i “Dosije Snowden” (CITIZENFOUR) u režiji Laure Poitras.

To izdanje Festivala su otvorili Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Dragoslav Šćekić, gradonačelnik Berana. Festival u Beranama traje dva dana, a večeras će biti prikazani filmovi “Mustang” i “Jedan dan u Sarajevu”.

Kotorsko izdanje Festivala je sinoć završeno projekcijama filmova “Taksi” (Džafar Panahi) i “”Ruski djetlić” (Čad Garsija), u kinu “Boka”.

Šesto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2015 se održava od 11. do 15. decembra 2015. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), dok su skraćena izdanja u JU Kulturnom centru "Nikola Đurković" u Kotoru 12. i 13. decembra i u sali SO Berane 13. i 14. decembra.

Festival podržavaju Ambasada SAD, Ambasada Kanade, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, ali i Movie that Matters (koji po prvi put podržava jedan ovakav projekat u Crnoj Gori).

Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje izvinjenje svim posjetiocima koji nijesu uspjeli da uđu na sinoćnu projekciju filma “Mustang” u 20h30, u CNP-u, iz razloga što je usljed velikog interesovanja sala bila veoma brzo popunjena.

Tim CGO najavljuje ponovnu projekciju, o kojoj će publika biti blagovremeno obaviještena.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a večeras će svi filmovi biti prikazani u CNP-u na Velikoj sceni.

Bonus video: