Najbolji rad “S točkom u glavi”

“Posljednji put sam za nešto nagrađen još kad sam bio u pionirskom kampu za crtež.Već sam tada bio romantičar i ovaj moj rad je takođe romantičarski konceptualizam“, izjavio je slikar Filipov
0 komentar(a)
Andrej Filipov (Novina)
Andrej Filipov (Novina)
Ažurirano: 13.12.2015. 17:25h

Slikar Andrej Filipov dobitnik je nagrade za projekat godine, Olga Krojtor najbolja je u nominaciji za projekat godine u kategoriji mladi slikar, dok je pisac i filozof Valerij Podoroga najbolji u nominaciji naučni rad iz oblasti istorije i teorija savremene umjetnosti.

Ukupan fond ovogodišnjeg „Kandinskog“ iznosi 4.252.000 rubalja, od čega 1,8 milion dobija laureat projekta godine, dok mladom slikaru pripada 450,5 hiljada.

Izmijenjen je format nagrade koji je postao više akademski, a izložba finalista i laureta održana je danju, a ne kao dosad, uveče.

Lauret „Kandinskog” za 2015. koja se dodeljuje u oblasti savremene umjetnosti u kategoriji Projekat godine postao je Andrej Filipov za instalaciju “S točkom u glavi” .

Ovu vijest je na ceremoniji proglašenja pobjednika nagrade “Kandinski” saopštila Zeljfira Tregulova, direktorka Tretajkovske galerije i članica žirija .

“Posljednji put sam za nešto nagrađen još kad sam bio u pionirskom kampu za crtež.Već sam tada bio romantičar i ovaj moj rad je takođe romantičarski konceptualizam“, izjavio je slikar Filipov.

U nominaciji „Projekat godine - mladi slikar” je pobijedila Olga Krojtor koja je tokom svog performansa stajala „Tačka otpora” stajala sve vrijeme na visokom stubu postavljenom u dvorištu Muzeja Moskve.

Primajući nagradu koju joj je uručila Marina Lošak, direktorka Državnog muzeja likovnih umjetnosti, mlada slikarka je istakla da je za nju ovo važno priznanje profesionalaca, tim pre što joj je to prva nagrada.

„U mom radu 'Tačka otpora' bilo mi je važno da nađem svoje sopstveno mjesto u vreme kad se sve mijenja, pokreće i mnogo se toga dešava, usljed čega je teško naći i osjetiti svoje odredište. I tako, korak lijevo, korak desno, može ti se desiti da sasvim izgubiš svoje mjesto“, objasnila je umjetnica smisao ovog svog rada.

Pobjednik u nominaciji „Naučni rad - istorija i teorija savremne umjetnosti”, postao je pisac i filozof Valerij Podoroga za svoju dvotomnu mnografiju “Drugi ekran - S. Ejzenštajn i kinematograf nasilja”.

Uručujući nagradu laureatu , zamjenik direktora agencije „Ruska štampa”, Vladimir Grigorjev, istakao je da u okviru Federalnog opšteg programa agencija novčano podržava Breus Foundation radi publikovanja radova.

A Šalva Brus, direktor Breus Foundation poklonio je Podorogi rad Vladislava Mališeva “Monro” iz serije “Sjećaj se gasa”.

Prema riječima osnivača nagrade “Kandinski”, Šalve Breusa, format nagrade je ove godine ponovo izmijenjen i postao je više akadmeski. Osim izmjena u postupku dodjeljivanja nagrada,ove godine je tradicionalna izložba finalista i laureata održana danju, a ne uveče, u rekordnih 20 minuta.

“Imali smo veoma ujednačenu dužu listu i pred žirijem je bio težak izbor. Iskustvo nagrade je pokazalo da je najznačajniji faktor ući u prvu trojku finalista i izdvojiti se iz mase talentovanih pretendeneta“, objašnjava Breus.

Među dosadašnjim laureatima nagrade “Kandinski” su bila i takva velika slikarska imena kao što su Anatolij Osmolovski, Vadim Zaharov, Aleksandar Brodski, Juraj Albert i drugi.

Bonus video: