Vagaju hoće li Bojića goniti za podstrekavanje

Tužilaštvo još utvrđuje da li u radnjama Bojića ima elemenata krivičnog djela “podstrekavanje na ubistvo u pokušaju”
105 pregleda 5 komentar(a)
Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.12.2015. 17:04h

Tužilaštvo još utvrđuje da li u radnjama advokata Vladana Bojića ima elemenata krivičnog djela “podstrekavanje na ubistvo u pokušaju”, rečeno je nezvanično “Vijestima” iz te državne institucije.

Tužilaštvo je nedavno optužilo Bojića da je počinio produženo krivično djelo “povreda tajnosti postupka”.

On se sumnjiči da je neovlašćeno otkrio drugom licu ono što je saznao u zakonom propisanom krivičnom postupku u predmetu pred Specijalnim državnim tužilaštvom, a što je odlukom nadležnog organa proglašeno kao tajna.

Tužilaštvo sumnjiči Bojića da je odao službenu tajnu supruzi bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića jer joj je prenio, tokom dva telefonska razgovora, detalje sa saslušanja svjedoka saradnika Rajka Kuljače.

Bojić je kazao da misli da je njegovo optuženje “skupa greška Specijalnog tužilaštva”.

Njegov advokat i predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović poručio je tada da će loše proći svako ko pokuša neosnovano da zastraši advokate.

Sporni razgovor je obavljen u septembru nakon posjete Rađenoviću u zatvoru u Spužu.

“...Tada sam rekao, jedna glava mora da ide ili jedna ili ovo... jednostavno mora da se udari. U ovom 'Košljunu' ja imam veliku žal... Veliku žal nosim na Lazara Akovića u predmetu Košljun. On na kraju... zakucava ekser u sanduk”, piše u optužnom predlogu tužilaštva u citatu koji se odnosi na transkripte prisluškivanih razgovora advokata Bojića i supruge Lazara Rađenovića.

U tim transkriptima je i dio razgovora u kojem Bojić naziva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića fašistom, doskorašnju sutkinju Višeg suda Valentinu Pavličić - uličarkom, a svog kolegu Lazara Akovića bitangom.

Suđenje Bojiću počeće 12. januara u podgoričkom Osnovnom sudu, a proces će voditi sudija Nenad Vujanović.

Bojić je ranije negirao krivicu i kazao da je svog vlastodavca informisao o radnjama koje je preuzeo u tom predmetu. On je Katnića optužio da je pokušao da ugrozi njegov integritet, “izvlačeći kristalno jasne metafore i stavljajući ih u kontekst nepojmljivih pretnji”.

Rekao je da je citatom “on mu je zakucao ekser u sanduk”, supruzi Rađenovića objašnjavao da je njenog supruga pravno “uništio" Vido Rađenović.

Citatom “jedna glava mora da leti”, kako je ranije kazao, istom sagovorniku je govorio da je Lazara savjetovao da “napadne” Kuljaču, “jednako kako Kuljača njega lukavo i lažno napada”...

“Što se i obistinilo, odletjela je Lazareva glava”, kazao je nekadašnji branilac Rađenovića, koji je prvostepenom presudom osuđen na šest godina zatvora.

Begović: Imam obavezu da budem uz svakog člana Komore

Advokat Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da kao predsjednik Advokatske komore Crne Gore ima obavezu da brani Vladana Bojića.

"Imam moralnu i ljudsku obavezu da budem uz svakog člana moje Komore, u trenucima kada se protiv njega vodi krivični postupak, po optužnom aktu nadležnog tužioca, bez obzira o kojem se krivičnom djelu radi i uz dužno poštovanje svih eventualno oštećenih”, kazao je Begović na pitanje “Vijesti” da li smatra problematičnim činjenicu da će u tom sudskom procesu zastupati interese jednog advokata - Bojića, u odnosu na njegovo sporno ponašanje prema drugom advokatu - Akoviću.

Na pitanje da li se Advokatska komora bavila ponašanjem advokata Bojića i indicijama da je on prekršio Kodeks advokatske etike navodeći, između ostalog, kolegu Akovića da otkaže punomoćje klijentu i slično i, ako nije, da prokomentariše ponašanje Bojića, kao predsjednik Komore a ne kao njegov advokat, Begović je kazao:

“U Advokatskoj komori postoje nadležni organi - disciplinski tužilac i zamjenik, koji su u svom postupanju potpuno samostalni i nezavisni i koji su ovlašćeni da u slučaju povreda Kodeksa profesionalne etike, pokreću odgovarajući postupak protiv advokata. Što se tiče same sadržine optužnog akta, koji tereti advokata Vladana Bojića, moram reći da je obaveza svih da poštuju sveto načelo pretpostavke nevinosti i da nije uputno komentarisati sudske postupke prije njihovog pravosnažnog okončanja”.

On nije odgovorio da li je protiv Bojića pokrenut disciplinski postupak.

Bonus video: