Nagrada "Petar Lubarda" Filipu Jankoviću

Žiri je odluku donio nakon uvida u selekciju radova 33 crnogorska umjetnika, koji su zastupljeni na ovogodišnejme Salonu “Petar Lubarda”, prema selekciji istoričarke umjetnosti Žane Filipović
300 pregleda 2 komentar(a)
Filip Janković, Foto: Arhiva Vijesti
Filip Janković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.12.2015. 14:59h

Slikar, istaknuti kulturni stvaralac, Filip Janković, dobitnik je državne nagrade “Petar Lubarda“ u 2015. godini, za djelo pod nazivom "Mrtva priroda sa cvijećem" iz 2013. godine.

Odluku je jednoglasno donio žiri za dodijelu Nagrade "Petar Lubarda" koji je radio u sastavu: prof. emeritus Nikola Gvozdenović, Mladen Lompar, Ljiljana Zeković i Nataša Nikčević, istoričari umjetnosti, kao i mr Zlatko Glamočak, umjetnik.

Žiri je odluku donio nakon uvida u selekciju radova 33 crnogorska umjetnika, koji su zastupljeni na ovogodišnejme Salonu "Petar Lubarda", prema selekciji istoričarke umjetnosti Žane Filipović.

"Slikarstvo Filipa Jankovića, pripada najvećim lirskim dometima u savremenoj crnogorskoj umjetnosti. Mrtve prirode, cvijeće, portreti, pejzaži predstavljaju njegovo motivsko opredjeljenje. Jankovićev likovni izraz možemo povezati sa suptilnom čulnošću i unutrašnjim harmonijama lirske poetike. Najdosljedniji nosliac intimističkog izraza u crnogorskoj savremenoj umjetnosti, slikar hedonističke strane prirode i života, u procesu rada povezuje realno i apstraktno u slike skladnih simfonija boja, formi i svjetlosti", navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Nagradu "Petar Lubarda" Filipu Jankoviću uručiće 16. decembra predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, prilikom otvaranja izložbe Salon "Petar Lubarda" u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Bonus video: