Može li se ličnost promijeniti ili "to ti je što ti je"?

Bojs je u svojoj studiji ispitao ovaj aspekt za svih pet glavnih osobina ličnosti - ekstraverzija, savjesnost, otvorenost za iskustvo, saradljivost i, naravno, neuroticizam
135 pregleda 0 komentar(a)
psihologija, Foto: Shutterstock
psihologija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2015. 13:09h

Da li se ličnost vremenom mijenja? Da li smo konačno dobili odgovor na jedno od najstarijih pitanja o ličnosti? Dugi niz godina pisholozi ličnosti odgovarali su na ovo pitanje, kao i svaki drugi pesimist: ne, ličnost neke osobe se ne mijenja. Ovo se posebno smatralo tačinim ako je osoba napunila trideset godina.

Mislilo se da ako je neka osoba introvertna ili pak pretjerano neurotična da će takva ostati cijelog života.

Novi dokazi pokazuju da umjesto da se ličnost „zamrzava“ u tridesetoj godini, ipak dolazi do nekih promjena. Iste osobe u različitim životnim periodima ne daju identične odgovore na testovima ličnosti. Da li su ove promjene značajne? Da li je moguće da te razlike nastaju zbog samog upitnika, a ne zbog stvarnih promjena?

Da bismo riješili ovu dilemu, potrebno je da otkrijemo da li te promjene u ličnosti dobijene na upitnicima, zaista utiču na život ljudi.

Bojs je u svojoj studiji ispitao ovaj aspekt za svih pet glavnih osobina ličnosti - ekstraverzija, savjesnost, otvorenost za iskustvo, saradljivost i, naravno, neuroticizam. On je želio da utvrdi da li promjene koje se tokom godina dešavaju u ovim osobinama utiču na čovjekovo blagostanje. Koristio je podatake iz dvogodišnje australijske studije koja je obuhvatila 8625 osoba. Kakve su se promjene desile u životima ovih osoba u toku dvije godine? Da li su se njihove ličnosti promijenile? Ako jesu, da li se njihovo zadovoljstvo životom promijenilo zajedno sa njima?

Prvo su potvrdili da su osobine ličnosti snažan prediktor zadovoljstva životom. Ovo je dobro utvrđeno i omogućava nam da objasnimo kako to da neke osobe, iako imaju sve, ipak nikad nisu zadovoljne i kako to da su neke osobe koje gotovo da nemaju ništa ipak srećne i zadovoljne svojim životom. Nije samo ono što imamo bitno da bismo bili zadovoljni (ili ne), već je važno i na koji način razmišljamo o tome. A te navike u razmišljanju su većinom određene ličnošću.

Druga stvar koju su potvrdili jeste da su se ličnosti ispitivanih osoba promijenile u toku dvogodišnjeg perioda. Stepen promjena ličnosti u toku te dvije godine ekvivalentan je promjenama u drugim demografskim varijablama, poput, bračnog statusa, zaposlenosti i prihoda.

Ono što je najvažnije, a što su takođe potvrdili, je da su ove promjene u ličnosti povezane sa značajnim promjenama u zadovoljstvu životom. Promjene u osobinama ličnosti imaju veći efekat na zadovoljstvo životom, nego sve ostale promjene, poput bračnog statusa ili prihoda, kada se udruže zajedno.

Ovo jasno pokazuje da nisu samo ljudi ti koji se vremenom mijenjaju, već i da te promjene u nama značajno utiču na doživljaj spostvenog života.

Psyblog

Bonus video: