Francuz poručio kafu, stigao mu i kokain

“U kontaktu smo sa ’Societe Generale Grupom’ u Parizu, koja trenutno analizira situaciju”
143 pregleda 19 komentar(a)
Alimou Gaetan, Foto: Linkedin
Alimou Gaetan, Foto: Linkedin
Ažurirano: 13.12.2015. 09:12h

Službenik francuske banke “Societe General” Alimou Gaetan trebalo je da bude primalac pošiljke kafe iz Brazila, u kojoj su carinici u Luci Bar početkom ovog mjeseca pronašli oko 33 kilograma kokaina.

To je zvanično odgovoreno iz Uprave carina.

“Vijesti” su kontaktirale banku “Societe Generale Montenegro” iz koje su saopštili da oni samo nude bankarske usluge stanovništvu i pravnim licima.

“Societe Generale banka Montenegro’ se ne bavi trgovinom berzanskim robama. Mi smo u kontaktu sa ’Societe Generale Grupom’ u Parizu, koja trenutno analizira situaciju. U ovom trenutku, ne možemo dati više informacija”, saopštili su iz te banke.

Kokain, koju su pronašli carinici u pošiljci kafe, dostiže cijenu od 1.500.000 eura.

Na sajtu “panjiva.com”, na kojem se nalaze detalji o transportu roba brodovima, može se naći i profil firme “Societe Generale Paris”.

Piše da sajt posjeduje 246 zapisa o pošiljkama te kompanije. Među “top proizvodima” u donjem desnom uglu navedena je kafa.

U odgovoru iz Uprave carina odgovoreno je da je pošiljalac kafe brazilska firma “Finance Comercio De Alimentos Ltd”, sa adresom Rua Guilherme Francisco Zanatelli.

Firma pod tim imenom međutim ne postoji u Brazilu, ali je na toj adresi registrovana velika kompanija koja se bavi izvozom kafe “Finacafe Comercio De Alimentos Ltda”.

Iz Uprave carina i Uprave policije saopšteno je da je kriminalistički tehničar Centra bezbjednosti Bar uradio preliminarnu hemijsku analizu i mjerenje mase, kojom je utvrđeno da se radi o kokainu bruto mase 33,438 kilograma.

“Prilikom uskladištenja kontejnera sa kafom, koji su u Luku Bar dopremljeni 25. novembra 2015. godine brodom ’Tongan II’, carinski službenici su na osnovu lučke dokumentacije i analize rizika pristupili pregledu određenog broja kontejnera koji su stigli iz Južne Amerike. Kontrolom kontejnera utvrđeno je da su carinska obilježja jednog kontejnera oštećena, ali da se radi o identičnom broju plombe koji je naveden na teretnici", navodi se u saopštenju.

To bi moglo da znači i da je pošiljka kokaina naknadno ubačena u kontejner sa kafom.

Nakon otvaranja kontejnera, objašnjavaju, primijećeno je da se na vrhu nalazi vreća koja po boji i obliku nije odgovarala prijavljenoj robi.

"Otvaranjem vreće, carinici su pronašli robu koja izgledom i tvrdoćom odgovara uobičajenim pakovanjima narkotika koji se krijumčare. U pitanju je oko 33 kg bijele supstance za koju se osnovano sumnja da je psihostimulativna droga kokain", pisalo je u saopštenju.

Navedeno je i da policijski službenici preduzimaju dalje mjere u cilju identifikacije osoba koje su švercovale drogu.

O pošiljci obavještavana firma iz Švajcarske

Iz Uprave carina naveli su da je u dokumentaciji za pristigli teret iz Brazila bilo navedeno i ime firme koja je obavještavana o toj pošiljci - “Sucafina Ingredients S.A”.

Ta firma bavi se proizvodnjom kafe i čaja, a osnovana je 1977. u švajcarskoj Ženevi.

Prema podacima koje su prikupile “Vijesti” ta firma je godinama imala svoje predstavništvo u Beogradu, na adresi Golubovačka 13, koje je osnovano u maju 1990, a ugašeno je krajem novembra 2013. godine.

Zastupnik te firme bio je državljanin Srbije Ljubomir Pavlović, sa kojim “Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt.

“Tongan II” isplovio iz Bara

Iz Uprave carina i Uprave policije saopšteno je da je kontejner sa kafom i kokainom u Bar dopremljen brodom “Tongan II” 25. novembra.

Fider brod “Tongan II” plovi pod kiparskom zastavom. Radi se o teretnom brodu koji razvozi kontejnere, koji su ranije dovezeni velikim prekookeanskim teretnim brodovima u nekoj od većih evropskih luka iz Južne Amerike.

Prema podacima dostupnim na sajtu “marinetraffic” on je 27. novembra oko osam sati uveče isplovio iz hrvatske luke Rijeka za Bar. Prema istim podacima iz Bara je potom isplovio 29. novembra za kalabrijsku luku Đoja Tauro u Italiji. Oko 19 časova 2. decembra “Tongan II” iz italijanske luke plovi ponovo ka luci Bar. Sinoć oko 21 sat nalazio se u luci Đoja Tauro.

Bonus video: