Jedan sporni član zakona i moguće posljedice

Ako uzmemo u obzir da je Član 60a postojećeg Zakona poslužio kao osnov za napad na kompleks bivšeg Dvorca Karađorđevića u Miločeru - tj. kao zakonski okvir u kojem se desio čuveni miločerski konkurs - koji bolje da ne pominjem - onda je jasno da je stvar evoluirala u nešto za nijansu ubitačnije
0 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2015. 20:19h

You always makin' big, big plans for tomorrow. You wanna know why? 'Cause you always fuckin' up today. Jim Jarmush, Down by Law, 1986.

Moram da priznam da sam u međuvremenu ovjerio predavanje kontroverznog beransko-bjelopoljskog arhitekte, mog dobrog prijatelja... kako li se zvaše, nikako da se sjetim, pomozite mi molim vas... naslovljeno: Arhitektura i urbanizam Crne Gore u periodu tranzicije - uzroci krize.

Predavanje je bilo organizovano prošlog utorka, u srcu tzv. Zamka Ledene kraljice, tj. u Plavoj sali velelepnog zdanja Rektorata Univerziteta Crne Gore.

I moram da priznam da je to predavanje umnogome nadmašilo moja (relativno skromna) očekivanja - uz važnu napomenu da je... kako li se samo zvaše... skoro bez dlake na jeziku adresirao neke od gorućih problema naše struke, dajući usput i sasvim pristojne uvide u genezu tih problema.

I baš kad sam sjeo da napišem par vrlo pohvalnih riječi o tom predavanju - dobih SMS sa nepoznatog broja.

OK, u ovakvim prilikama se koristi fraza: prekidamo program zbog važnog saopštenja...

Naime, na Internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma pojavio se 26. novembra - prije punih 16 dana - Javni poziv za učešće u Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata - što će reći da smo mi - arhitektice i arhitekti - u jedinstvenoj prilici da doprinesemo opštem boljitku pisanjem i dostavljanjem predloga, sugestija i komentara na pomenuti Nacrt - i to u pisanom ili elektronskom obliku - na faks (020/ 446 - 215), ili pak na email.

Često ovjeravam pomenutu Internet stranicu - iz razloga što bi se lako moglo desiti da Moritovci opet raspišu nekakav konkurs - poput Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje adaptacije i rekonstrukcije Doma Revolucije u Nikšiću (o kojem će svakako biti riječi na ovom mjestu, čim obavim razgovor sa cijenjenim akademikom Markom Mušičem - autorom projekta Doma Revolucije - baš me zanima što on misli o svemu tome) - i ne bi valjalo da mi takvo što promakne.

I baš sad, kad sam se opustio, kad sam se okrenuo lakšim temama i zapostavio MORiT i njihove (dubiozne) aktivnosti - ne lezi vraže - oni udariše tim Javnim pozivom za učešće u Javnoj raspravi - i to baš o Nacrtu Zakona koji se direktno - najdirektinije - tiče naše struke. Ponekad imam osjećaj da to rade namjerno - samo da bi meni napakostili.

Dakle, da rezimiramo: svi mi kojima uređenje prostora i izgradnja objekata leži na srcima - svi mi koji se sa ozbiljnom odgovornošću i velikim naporom zalažemo za crnogorsku arhitekturu i prostor - a usput smo i arhitektice, odnosno arhitekti - morali bismo da se odazovemo Javnom pozivu i da se uključimo u Javnu raspravu. To je naša dužnost - a ujedno i obaveza.

Teško je vjerovati da će naš doprinos toj stvari uroditi bilo kakvim plodom - ali svakako vrijedi pokušati. Ako ništa drugo - naše učešće u Javnoj raspravi rezultiraće nezaboravnim iskustvom - koje nam, ponavljam, vjerovatno neće donijeti nikakve konkretne benefite - ali čim dostavimo naše predloge, sugestije i komentare - saznaćemo da li u MORiT postoji sluh za nagomilane probleme što iz godine u godinu sve teže pogađaju našu žalosnu struku.

Biće organizovana i dva okrugla stola - prvi u Privrednoj komori CG, 21. decembra, tačno u podne, za tzv. asocijacije privrednika - u koje spada i Inžinjerska komora CG, da ne bi bilo zabune – a drugi u zgradi MORiT, 22. decembra, tačno u podne, za... pazite sad: lokalne samouprave, organe državne uprave, univerzitete, Zajednicu opština Crne Gore, nevladine organizacije u oblasti uređenje prostora i izgradnje objekata i zaštitu prava lica sa invaliditetom.

Siguran sam da ste primijetili da se ne pominju tzv. strukovne organizacije koje djeluju izvan Inžinjerske komore, a koje bi, eventualno, mogle biti zainteresovane za ovu priču - osim ako strukovne organizacije ne spadaju u tzv. "nevladine organizacije u oblasti uređenje prostora i izgradnje objekata".

Kako bilo, sugerisao bih vam da se ipak ne uzdate previše u strukovne organizacije - niti da se nadate da će potegnuti umjesto vas.

I da ne zaboravimo: "Javna rasprava trajaće 40 dana od dana objavljivanja javnog poziva". Ne bih nagađao zašto je MORiT spakovao Javnu raspravu baš u ovo veselo vrijeme - kad nam, tradicionalno, i nije baš do javnih rasprava - ali ta činjenica nas nikako ne smije obeshrabriti.

Već sam virnuo malo u Nacrt - zanimalo me što se desilo sa Članom 60a važećeg Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata - i otkrih da se to sad zove Član 64 - Određivanje lokacije u posebnim slučajevima - pa kaže: "Vlada odnosno izvršni organ jedinice lokalne samouprave može, za objekte od opšteg interesa, odrediti lokaciju, u skladu s namjenom prostora šire teritorijalne cjeline".

U važećem Zakonu to izgleda ovako: "... Vlada, odnosno izvršni organ lokalne samouprave, za objekte od opšteg interesa, može odrediti lokaciju u skladu sa smjernicama iz planova šire teritorijalne cjeline".

Ovaj stav je zloslutan po prostor - u obje varijante - s tim da je u novoj verziji za nijansu eksplicitnije zloslutan. Interesantno je da u Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz maja 2013. godine - Član 60a izgleda ovako: "...u slučaju kada planski dokument za određeni prostor ne sadrži urbanističko-tehničke uslove ili smjernice za izgradnju objekata, Vlada, odnosno izvršni organ lokalne samouprave, za objekte od opšteg interesa, može odrediti lokaciju, u skladu s namjenom prostora šire teritorijalne cjeline".

Četvrti stav je bitan: "Vlada, odnosno izvršni organ lokalne samouprave donosi odluku kojom usvojeno urbanističko, odnosno urbanističko-arhitektonsko rješenje, po sprovedenom javnom konkursu, predstavlja sastavni dio planskog dokumenta i na osnovu istog se izdaju urbanističko-tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije" - i sada glasi ovako: "Po sprovedenom javnom konkursu, Vlada odnosno izvršni organ jedinice lokalne samouprave donosi odluku o izabranom rješenju, koje predstavlja sastavni dio planskog dokumenta".

Dakle, tzv. urbanističko-tehnički uslovi su nestali netragom iz ovog stava - i iz sljedećeg, ako se ne varam. Pitam se zašto...

Ako uzmemo u obzir da je Član 60a postojećeg Zakona poslužio kao osnov za napad na kompleks bivšeg Dvorca Karađorđevića u Miločeru - tj. kao zakonski okvir u kojem se desio čuveni miločerski konkurs - koji bolje da ne pominjem - onda je jasno da je stvar evoluirala u nešto za nijansu ubitačnije.

Ako im je tih par suvih rečenica bilo neophodno da bi ozvaničili blistavu ideju da se grade stanovi u okviru kompleksa Miločer - i da se udesi onih nekoliko vila da bi se još lakše i ljepše prodale - uz par novih, svakako - onda je, bojim se, blizu trenutak kad im neće trebati ni tih par rečenica kako bi činodejstvovali po ostalim lokacijama diljem naše prelijepe CG - pogotovo uz obalu mora sinjega.

OK, u sljedećem broju priča iz Bandića - kao neophodan intermezzo - a onda nova iznenađenja za nova pokoljenja.

Bonus video: