Vuković i njen UO podnijeli neopozive ostavke, isto uradio Nadzorni odbor

Uprkos velikoj podršci njihovim izvještajima, UO Šahovskog saveza podnio neopozivu ostavku na Skupštini ŠSCG. Nadzorni odbor se pohvalno izjasnio u izvještaju i solidarisao sa UO
116 pregleda 0 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2015. 19:05h

Upravni odbor Šahovskog saveza Crne Gore, na čelu sa predsjednicom ŠSCG Angelinom Vuković, podnio je neopozivu ostavku na današnjem redovnom zasijedanju Skupštine ŠSCG. UO ŠSCG, koji je u 2015. godini konstitusao tu asocijaciju u jednu od najuspješnijih i najboljih u Crnoj Gori, podržao je odluku predsjednice Vuković da ne dozvoli glasanje o ostavci i solidarisao se sa čelnicom Saveza.

Osim UO, neopozivu ostavku je podnio i tročlani Nadzorni odbor u sastavu: predsjednik Ismet Skenderović, i članovi dr Adnan Strković i Stevan Lepetić, koji se nijesu složili sa kritikama na račun rada UO tokom četvorosatnog zasijedanja.

Skenderović je u izvještaju Nadzornog odbora pohvalno ocijenio rad UO, a i Izvještaj o radu Upravnog odbora dobio je potvrdu u većinskoj podršci delegata, sa po dva uzdržana i glasa protiv.

Skupštinu je pozdravo i prisustvovao njenom radu, Igor Vušurović, v.d. direktora Uprave za mlade i sport.

"Ostavka je neopoziva, ali da ne bi nastao vakuum u radu Saveza, Upravni odbor na čijem sam čelu radiće do izborne Skupštine 23. januara 2016. godine. Ponosni smo na urađeno u godini i po mandata, a o tome svjedoči podatak da smo ispunili kompletan domaći i međunarodni takmičarski kalendar, bili uspješan organizator 1. Kongresa Evropske šahovske unije (ECU), nakon dugo godina organizovali i međunarodni turnir u Petrovcu, a za sve to dobili priznanje od ECU za borbu protiv korupcije u sportu... ŠSCG je u najužem krugu kandidata u FIDE za dobijanje Svjetskog prvenstva za mlade 2017. godine. Uprkos svemu tome naišli smo na nerazumijevanje pojedinih istaknutih šahista, čije diskusije na Skupštini uopšte nijesu imale smisla. Mi nijesmo mogli da utičemo na razrješenje slučajeva korupcije prilikom organizacije Evropskog prvenstva za mlade u Budvi 2013. godine, jer je to posao državnog tužilaštva, ali smo uzeli aktivno učešće u postupku pred Etičkom komisijom FIDE", naglasila je Vuković za "Vijesti".

Vuković je ostala dosljedna najavi ostavke, koju je "Vijestima" ekskluzivno saopštila 16. novembra ove godine.

A na Skupštini su neki od delegata tražili bolji status reprezentacije i reprezentativaca, drugi su imali zahtjeve za bolji statuis omladinskog šaha, a neki su insistirali da klubovima, amaterskom i masovnom šahu treba poboljšati status.

Ipak, Skupština je velikom većinom podržala finasijski izvještaj UO, od preko 90.000 eura, od kojih je državnim budžetom za šah izdvojeno 30.000 eura, koliko je i koštalo učešće dvije crnogorske ekipe na Šahovskoj olimpijadi u Rejkjaviku.

Skupština je prihvatila i predlog da se naloži svakom sljedećem rukovodstvu ŠSCG da aktivno nastavi da pomaže istragu nadležnih državnih organa u slučaju Prvenstvo Evrope za mlade u Budvi 2013. godine, i da uzima aktivno učešće u postupku pred Etičkom komisijom FIDE u vezi sa pomenutim takmičenjem, ali i da se poboljša status reprezentativnih selekcija.

Bonus video: