Svetozar Marović će nas sve uništiti

"Marović mi je kazao da nijesmo ispali fer prema Mitroviću i da se tom čovjeku moramo nekako odužiti"...
163 pregleda 75 komentar(a)
Mirjana Marović, Foto: Savo Prelević
Mirjana Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2015. 14:40h

Nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača ispričao je tužiocima da ga je i Mirjana Marović svojevremeno upozorila da će ih skupo koštati izvršavanje zadataka koje od njih traži Svetozar Marović.

U sklopu tužilačke istrage o navodnoj krađi više desetina miliona eura, svjedok saradnik je objasnio da ga je tadašnja načelnica budvanskog katastra prvi put upozorila 2010. godine.

“Kada sam je početkom 2010. godine sreo u katastru, Mirjana Marović mi je rekla da pazim šta radim i da će nas Svetozar Marović sve uništiti”, kazao je Kuljača, tvrdi pouzdani izvor “Vijesti”.

Prema tim informacijama, Kuljača je tvrdio da mu je strina funkcionera DPS-a tada rekla i da Svetozar stoji iza inostrane firme koja je kupila opštinsku zemlju između Reževića i Svetog Stefana, na Dobrom pijesku i pitala ga da li i njega ima u tom poslu.

Miloš radi ozbiljan posao

Bivši prvi čovjek Budve u istom iskazu detaljno je ispričao i kako je došlo do fingirane prodaje zemlje na Jazu i objasnio da je Svetozar Marović idejni tvorac i tog posla.

"U martu 2008. godine Svetozar Marović me je pozvao da dođem u kafić. Tamo je bio i Lazar Rađenović. Marović nam je ispričao da treba pomoći njegovom sinu Milošu, koji je ušao u neki posao sa Italijanima oko gradnje salona namještaja i stovarišta. On je kazao da je Miloš već počeo da gradi salon na opštinskoj zemlji uz magistralu, koju je zakupio od Auto-moto društva”, saopštio je Kuljača tužiocima, prema riječima sagovornika “Vijesti”.

Saradnik tužilaštva objasnio je da je Marović tada insistirao da se posao završi, ali da se Miloševo ime ne smije pominjati u javnosti jer “ne bi bilo dobro”.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je Kuljača kazao da je Marović savjetovao da taj projekat obave preko AMD-a, odnosno Miloševih prijatelja Marka Vujovića i Igora Trnskog.

Njih dvojica sada su takođe svjedoci saradnici u toj istrazi, a više osoba bliskih istrazi saopštilo je ranije da su i oni Svetozara i Miloša Marovića označili kao stratege u tim nezakonitim poslovima.

“Marović je u maju iste godine kazao da je zakup zemljišta na Jazu loše rješenje, jer je riječ o ozbiljnom biznisu njegovog sina i da bi bilo najbolje da se ta zemlja proda AMD”, kazao je Kuljača.

Prema tim informacijama, on je tužiteljki rekao da se ne sjeća da li je potpisao zahtjev da se oglasi prodaja opštinske zemlje, ali da zna da ga je Lazar Rađenović naknadno obavijestio da je na tenderu pobijedio AMD, ponudivši 50 eura za kvadrat zemlje, odnosno pet eura više od početne cijene.

Kazao je i da mu se tada učinilo da je to mala cijena, jer je riječ o parceli uz samu Jadransku magistralu, ali i naglasio da se nije mnogo brinuo pošto je procjenu radila Uprava za nekretnine.

Kako da se odužimo čovjeku

Problemi, prema njegovim riječima, počinju godinu kasnije - 2009. jer AMD nije platio zemlju, zbog čega ponovo odlazi na sastanak sa Marovićem.

On je rekao da je političar iz DPS-a predložio da se dug izmiri preko Zavoda za izgradnju i Odbojkaškog kluba „Budvanska rivijera“ na čijem je čelu bio Marko Vujović.

Pošto ni to nije pokrivalo dug od 1,4 miliona eura, na sljedećem sastanku sa Marovićem i Rađenovićem, Kuljači je, kako tvrdi, rečeno da će problem biti riješen tako što će vlasnik “Megaprometa” Miodrag Mišo Mitrović kupiti tu zemlju od AMD i namiriti dug Opštini.

Kuljača je kazao da je od saradnika iz Opštine informisan da grad duguje Megaprometu i da će na taj način “prebiti” dio duga...

Ni tu, međutim, nije bio kraj problemima...

Svjedok saradnik je rekao da je porodica Kovačević tražila da im se vrati đedovina, odnosno prodata zemlja na Jazu.

On je ispričao da je taj problem preuzeo da riješi Rađenović, koji je kazao da je u prijateljskim vezama sa tom familijom.

Kuljača je objasnio da je mislio da je time stavljena tačka na tu priču, ali da ga je krajem 2009. godine Marović pozvao na sastanak i ispostavio novi zahtjev.

“Marović mi je kazao da nijesmo ispali fer prema Mitroviću i da se tom čovjeku moramo nekako odužiti”.

Prema njegovim riječima, Marović je tražio da se 8.000 kvadrata opštinske zemlje na Crvenoj glavici ustupi Mitroviću umjesto zemlje na Jazu.

On je navodno naglasio da mu vlasnik “Megaprometa” to nikada nije tražio, niti pominjao i da je to isključivo bila Marovićeva želja i odluka.

Ispričao je da je vidio procjene koje je uradio budvanski katastar u vezi sa razmjenom zemlje, ali da ni tada se nije mnogo interesovao jer su dobili saglasnost Vlade i da je procjenu odradila državna institucija.

Za navodnu štetu koju su napravili Budvi u tom slučaju, tužilaštvo je osumnjičilo Miloša Marovića, Lazara Rađenovića, Mirjanu Marović, Miodraga - Miša Mitrovića, Stevicu Dragovića, Milku Lazarević, Marka Radunovića i Miloša Baćevića.

Bio je neprikosnoveni vladar grada

Obrazlažući zašto je slijepo slušao Marovićeve naredbe, Kuljača je tužiocima rekao da je funkcioner DPS-a bio „neprikosnoveni vladar“ Budve, ali da je bio svjestan da je prihvatanjem da učestvuje u tim poslovima postao dio kriminalne grupe.

Kuljača je rekao da je za papirologiju tih poslova zadužen Lazar Rađenović, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik Opštine za investicije.

On je rekao da je Rađenović često dolazio na sastanke sa Marovićem.

Bonus video: