Autorsko veče Marinka Pavićevića: Promovisani soneti "Crnogorski oreol" i "Okušenik"

“Iako sam fizički otišao iz Nikšića, duhovno nijesam nikada. Sve što sam stvorio je veliko, ali ovaj Sonetni vijenac je ono najveće“, kazao je autor koji je prvi solistički koncert daleke 1979. godine imao u rodnom gradu
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2018. 13:33h

Red stiha i red poezije – tako je sinoć bilo u Gradskoj kući u Nikšiću, na autorskoj večeri Marinka Pavićevića. Uostalom, tako i mora biti kada se “ukrste olovka i gitara”. U okviru večeri promovisani su Pavićevićevi tek izašli soneti "Crnogorski oreol" i "Okušenik".

“Iako sam fizički otišao iz Nikšića, duhovno nijesam nikada. Sve što sam stvorio je veliko, ali ovaj Sonetni vijenac je ono najveće“, kazao je autor koji je prvi solistički koncert daleke 1979. godine imao u rodnom gradu.

I tada je odlučio da krene „putem kojim se rjeđe ide“ i da umjesto biznisa izabere muziku i umjetnost. Bilo je, priznaje, teško ali i danas bi uradio isto jer njegov život jesu stihovi, gitara, ljubav i Crna Gora.

Poštovanje crnogorske tradicije i obilježja, oblikuje ovog pjesnika u čovjeka koji registruje sve odjeke očajanja, zvukove bola, sve krikove tišine, sve padove zvijezda, u čovjeka koji bilježi ono što se ne vidi i ne čuje a što se događalo i događa ne prizivajući i čekajući riječi, već kleše pjesničku sliku munjevitim ozarenjem i ozračenjem podsvjesnog i svjesnog nagovještaja”, kazala je Milica Aranitović Popović,pjesnikinja i aforističarka i Pavićevićeva životna saputnica.

Kako je istakla Pavićević je “vriskom prošlosti u glasu budućnosti postigao sklad riječi koje otvaraju tajanstvene kapije duše svakog ljubitelja i istraživača poezije oslobođenog svih predrasuda”. Podsjetila je na Pavićevićevu pjesmu “Korota i suša” koja je prihvaćena kao narodna himna, a Sonetnim vijencima je samo “obgrlio taj najljepši crnogorsko-poetski muzički biser”.

U publici je bio i Miško Prelević, koji je u isto vrijeme kada i njegov 'brat po peru', Pavićević, objavio zbirku pjesama „Ožiljci u kamenu“ kazao je da on „samo zidar knjige, dok je Marinko uradio fasadu“. Istakao je da mu je čast govoriti u Nikšiću, hramu poezije i publiku „častio“ sa jednom svojom pjesmom.

Moderatorka večeri Vera Kovač podsjetila je da se Pavićević već četiri decenije bavi kantautorskim radom, da je dugi niz godina bio muzički urednik na RTV CG, urednik i voditelj u Noćnom program Radija Crne Gore. Učesnik je brojnih muzičkih festivala, a zastupljen je u više listova i časopisa, kao i u antologijama. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja kao kompozitor i tekstopisac na dječijim festivalima. Objavio je knjige “Nebesko dno”, “Monahov talisman”, “Svetac bez oreola”, “Pečat pravednika” i “Kruna od kamena” i “Humoroidi na mozgu”.

Organizatori večeri bili su Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, UBNOR i antifašisti Nikšića i JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, a u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.

Galerija

Bonus video: