Osuđenici bi da mijenjaju Zakon

Novim Zakonom odlučivanje o “trećinama” prešlo je u nadležnost sudova, a zatvorenici u pismu optužuju predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića, da se zbog “njegove samovolje, gotovo 70 odsto molbi za uslovni otpust odbija”
53 pregleda 4 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
ZIKS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.12.2015. 09:44h

Osuđenici spuškog zatvora tražiće od Advokatske komore da im pomogne u namjeri da izmjena Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, odnosno članove koji definišu odlučivanje o uslovnom otpustu.

U pismu zatvorenika poslatom “Vijestima” nakon sastanka sa upravom ZIKS-a, piše da će od Advokatske komore tražiti da amandmanski djeluju.

Novim Zakonom odlučivanje o “trećinama” prešlo je u nadležnost sudova, a zatvorenici u pismu optužuju predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića, da se zbog “njegove samovolje, gotovo 70 odsto molbi za uslovni otpust odbija”.

“Novi Zakon je nepotpun, nedefinisan i pun anomalija, zbog čega već u praksi imamo samovolju Savića i njegovog vijeća, koje koristi anomalije i prolongira odluke o uslovnom otpustu uprkos tome što su se stekli svi uslovi za donošenje odluke. Svjedoci smo da vijeće Višeg suda u 70 odsto slučajeva donosi negativne odluke, koje im kasnije ukida Apelacioni sud”, piše u pismu zatvorenika.

Oni dodaju da im pojedine odluke, koje podgorički Viši sud “rješava pozitivno u rekordno kratkom roku, daju za pravo da sumnjaju u korupciju”.

“Osuđenici za koje je potrebna bezbjednosna procjena koju daje Uprava policije ovim Zakonom stavljeni su u neravnopravan položaj, i nemaju mogućnost resocijalizacije”.

Bonus video: