Izložba Nade Al Mahmud u Podgorici

"Nada Al Mahmud bira lica čiji pogled je nerazdvojiv od otvorenosti i uzajamnosti. Njeni portreti u ciklusu Korijeni svjedoče o kauzalnom odnosu lica i date kulture gledanja, determinisane sveobuhvatnim kulturološkim kontekstom"
91 pregleda 2 komentar(a)
Nada Al Mahmud
Nada Al Mahmud
Ažurirano: 10.12.2015. 10:36h

Izložba slika pod nazivom “ Korijeni/Rooths”, mlade umjetnice Nade al Mahmud biće otvorena večeras, u Kapital plazi u Podgorici, pod pokroviteljstvom ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Nada Al Mahmud bira lica čiji pogled je nerazdvojiv od otvorenosti i uzajamnosti. Njeni portreti u ciklusu Korijeni svjedoče o kauzalnom odnosu lica i date kulture gledanja, determinisane sveobuhvatnim kulturološkim kontekstom. Hiprrealna facijalna slika govori o namjeri autora da njegovi portreti direktno komuniciraju s posmatračem, kojem je na taj način omogućeno i neposredno čitanje identiteta svakog subjekta ponaosob. Na slikama je izostavljena pozadina, što tumačimo kao odlučnost autora da cijeli fokus pažnje posmatrača bude usmjeren na čitanje lica. Žene, muškarci, djeca realistički su slikani sa finim psihološkim nijansiranjem. Kolorit je gotovo ekspresionistički, što podcrtava struktura kompozicije i dinamika volumena. Odjeća kao znak koji doprinosi usidrenju značenja u slikarstvu Nade Al Mahmud apostrofira jak ekspresionistički naboj i karaktere portretisanih”, zapisala je u katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

Nada al Mahmud rođena u Londonu 1989. Završila je srednju muzičku školu u Podgorici, a nakon toga pripremnu školu za slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Edinburgu. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 2013, u klasi profesora Dragana Zdravkovića; trenutno priprema magistarsku izložbu na postdiplomskim studijama slikarstva, u klasi profesora Saše Filipovića. Za sebe kaže da je spoj Istoka i Zapada, pijeska i kamena.

Bonus video: