Ilustrovana bajka za 21. vijek

"Kada sam napisao bajku pričao sam sa ljudima koji pišu za djecu i kada sam od njih dobio pozitivnu povratnu informaciju bio sam stabilniji sa tom mišlju da to stvarno treba iznijeti”
0 komentar(a)
Ilija Nikčević, Foto: Facebook
Ilija Nikčević, Foto: Facebook
Ažurirano: 10.12.2015. 10:33h

Nikšićani su u galeriji “Ilija Šobajić” imali priliku da vide originalne ilustracije koje su nastale u procesu stvaranja bajke za djecu “Krtica i sunce”, akademskog grafičara Ilije Nikčevića, ali i da prelistaju knjigu koja je tek izašla iz štampe.

“Bajka je u cjelosti autorski projekat Nikčevića i kao takva jedinstvena je na ovim prostorima, dok je izložba segment projekta ‘Afirmacija književnosti za djecu iilustracije kao medijatora u edukaciji’ koji realizuje NVO ‘Centar za duštvenu akciju i edukaciju’”, kazala je Kristina Radović, otvarajući izložbu.

I dok su Nikčevićeve ilustracije “same” pričale priču o krtici i suncu, autor je otkrio da je na dan izložbe knjiga izašla iz štampe, da se tokom rada najviše “plašio” pisanja ali da je Nikčević grafičar veoma uspješno našao put do Nikčevića pisca.

“Najnesigurniji sam bio u tom literarnom dijelu priče. Kada sam napisao bajku pričao sam sa ljudima koji pišu za djecu i kada sam od njih dobio pozitivnu povratnu informaciju bio sam stabilniji sa tom mišlju da to stvarno treba iznijeti”, kazao je Nikčević, koji se bavi grafikom, ilustracijom, stripom, a preko “Krtice i sunca” “zagazio” je i u polje književnosti.

Izložba originalnih tabli ilustracija koje su nastale u procesu stvaranja bajke za djecu „Krtica i Sunce“ akademskog...

Posted by Program podrške razvoju kulture u Nikšiću on Monday, December 7, 2015

Nikčević smatra da ilustracija u Crnoj Gori postoji, ali ne onoliko koliko bi trebalo, kao i da je jako malo literature za djecu. Zbog toga će, pored promocije knjige, tokom decembra biti organizovan i okrugli sto o značaju ilustracije za Crnu Goru, sa posebnim osvrtom na obrazovni sistem.

Autor bajke priznaje da se ne može distancirati od svoga rada i san neke udaljenosti sagledati isti, kao i da je galerijski prostor najveća distance koju može napraviti neki likovnjak u odnosu na svoje radove.

Organizator izložbe je JU "Muzeji i galerije" u okviru okviru Programa podrške razvoju kulture, a projekat jednim dijelom podržavaju Opština Nikšić i Fondacija "Ćano Koprivica".

Bonus video: