Advokati optuženih za smrt Ivane Šoć ne vjeruju nalazu iz Zagreba

Vještaci iz Zagreba napisali da je do smrti Šoć došlo usljed gripa H1N1 i oštećenja mozga i pluća, kao posljedice komplikacija
255 pregleda 14 komentar(a)
Dušan Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Dušan Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.12.2015. 08:16h

Advokati ljekara Dragana Obradovića i Brankice Dupanović optuženih za smrt Ivane Šoć, predložili su juče u Višem sudu da se iz spisa predmeta izdvoji nalaz vještaka iz Zagreba.

U tom dokumentu, između ostalog, piše da je uzrok smrti Cetinjanke nesavjesno liječenje okrivljenih.

Krivično vijeće sutkinje Vesne Moštrokol glavni pretres odložilo je za februar, da bi se od Županijskog suda u Zagrebu dostavili kompletni spisi predmeta po kojima se postupalo po zamolnici podgoričkog suda.

Sutkinja je zatražila i da se od Zavoda za sudsku medicinu pribave podaci da li je i pod kojim djelovodnim brojem zaveden nalaz i mišljenje koji su potpisali vještaci Miroslav Listić i Davor Majer.

Moštrokol je zahtijevala da se Višem sudu dostavi nalaz i mišljenje sa pečatom Zavoda za sudsku medicinu iz Zagreba.

Advokati Dušan Lukšić i Zdravko Begović obrazložili su da sumnjaju u validnost tog nalaza. Oni su insistirali da sud utvrdi da li su vještaci koji su potpisali nalaz, imali licencu za taj posao.

Tome se protivila tužiteljka Tatjana Begović, dok je punomoćnik porodice Šoć, advokat Duško Jovović ocijenio da odbrana pokušava da diskredituje nalaz.

Vještaci iz Zagreba u nalazu su napisali da je do smrti Šoć došlo usljed gripa H1N1 i oštećenja mozga i pluća, kao posljedica komplikacija virusa gripa.

Dodaje se da je ona imala klasične simptome gripe sa komplikacijama bolesti, u vrijeme kada je u Crnoj Gori vladao virus gripa H1N1.

Smatraju da je bilo neophodno što ranije primijeniti antivirusnu terapiju bez čekanja i laboratorijske potvrde infekcije i primijeniti lijek protiv gripa.

Obradović i Dupanović, prema navodima optužnice, počinili su krivično djelo - teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Ivana Šoć liječena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011. godine, kada je otpuštena u veoma teškom stanju, da bi nepuna 24 sata nakon toga preminula na Cetinju.

Suđenje se nastavlja 16. februara.

Bonus video: