Fascinantna priča o “božanskom markizu”

Virtuozno pripovijedanje, majstorsko fokusiranje detalja i, iznad svega, filozofska dimenzija ovoga romana, čine "Arcueil" jednim od najapartnijih romana u crnogorskoj književnosti i njen istinski praznik
120 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bečanović (novina)
Aleksandar Bečanović (novina)
Ažurirano: 08.12.2015. 12:04h

Roman “Arcueil - iluzorni almanah” Aleksandra Bečanovića objavljen je u izdanju beogradske izdavačke kuće “Levo krilo”, u ediciji Podzemna struja.

Bečanovićev roman je priča o “božanskom markizu”, francuskom misliocu, piscu i amblematičnom otpadniku, Markizu de Sadu.

Autor je napravio fascinantnu rekonstrukciju jedne epizode iz De Sadovog života.

"Arkej, mirno predgrađe Pariza, na Uskrs 1768. godine postalo je poprište skandala koji je brzo dospio u francusku štampu i umalo dobio epilog na sudu. De Sad je u svoju vilu domamio izvjesnu udovicu i prosjakinju Rose Keller da bi je podvrgnuo sadističkom tretmanu bičem i raznolikim oblicima seksualnog iživljavanja".

Bečanović spretno kombinuje pisma, novinske tekstove, pozorišne kritike iz onog vremena, sa fantazijskim olujama samog De Sada.

"Razbijajući linearnost glavnog pripovjednog toka drugim formama (…) smjenjujući raznolike stilove, suprotstavljajući različita gledišta o istom događaju, Bečanović vješto kombinuje proznu cjelinu po uzoru na umjetnost fuge Johana Sebastijana Baha (čije kompozicije autor blasfemično preporučuje kao soundtrack za čitanje romana)", zapisao je Tomislav Marković, urednik izdanja.

Virtuozno pripovijedanje, majstorsko fokusiranje detalja i, iznad svega, filozofska dimenzija ovoga romana, čine "Arcueil" jednim od najapartnijih romana u crnogorskoj književnosti i njen istinski praznik.

Bečanovićev prosede naslonjen je na različite rukavce De Sadove misli, ostvarujući uzbudljivo saglasje između jedne prevratničke misli i korišćenih narativnih modela. Ovaj roman je istovremeno i lucidan metaesej o fantazijskom kao takvom.

Riječ je o prvom romanu poznatog crnogorskog pjesnika, proznog pisca i filmskog kritičara i teoretičara. Bečanović je ranije objavio pet knjiga poezije (Ulisova daljina, Jeste, Ostava, Mjesta u pismu i Preludiji i fuge), dvije knjige priča (Očekujem što će iz svega proizaći, Opsjednutost), knjigu filmske kritike “Žanr u savremenom filmu”, a nedavno je podgorički CID objavio kapitalni Bečanovićev "Leksikon filmskih režisera", enciklopedijski poduhvat na više od devet stotina strana!

Filmski je kritičar "Vijesti" i redovni saradnik "Arta" od prvog broja. Bečanović je dobitnik prestižne Ratkovićeve nagrade za knjigu “Mjesta u pismu”.

Bonus video: