Portret Mona Lize krije staru sliku druge osobe

Naučnik, koji je i jedan od osnivača firme Lumiere Technology, dobio je pristup slici 2004. On je osmislio tehniku poznatu kao LAM koja funkcioniše tako što projektuje niz jakih svetlosnih snopova, a kamera zatim bliejži refleksiju svjetlosti u odnosu na slojeve boje
3 komentar(a)
Mona Liza, Foto: En.wikipedia.org
Mona Liza, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 08.12.2015. 11:31h

Ispod čuvene “Mona Lize” pronađena je još jedna slika uz pomoć tehnologije reflektivne svjetlosti, saopštili su francuski naučnici.

Paskal Kote proveo je više od 10 godina analizirajući čuvenu sliku Leonarda Da Vinčija. On tvrdi da se ispod tog portreta krije stara slika osobe koja sjedi i gleda u stranu, ali muzej Luvr koji čuva ovo neprocjenjivo blago, nije komentarisao njegove navode.

Slika koja se krije ispod “Mona Lize” nema ni traga zagonetnog osmjeha.

Naučnik, koji je i jedan od osnivača firme Lumiere Technology, dobio je pristup slici 2004. On je osmislio tehniku poznatu kao LAM koja funkcioniše tako što projektuje niz jakih svetlosnih snopova, a kamera zatim bliejži refleksiju svjetlosti u odnosu na slojeve boje.

Kote nije prvi koji je analizirao Mona Lizu, ali tvrdi da je uspio da otkrije mnogo više.

Smatra se da je Leonardo radio na toj slici između 1503. i 1517. dok je radio u Firenci i kasnije u Francuskoj. Dugo se debatovalo o pravom identitetu Mona Lize, ali je sada opšte prihvaćeno da je riječ o Lizi Gerardini, ženi trgovca svilom iz Firence. Međutim, Kote tvrdi da njegova otkrića opovrgavaju tu teoriju.

On smatra da je slika koja se nalazi ispod slojeva boje prava Liza.

"Kada završim rekonstrukciju Lize Gerardini, vidjećete da je potpuno drugačija od Mona Lize danas. To nije ista žena", kaže on.

Martin Kemp, profesor istorije umjetnosti Univerziteta Oksford u penziji, nije ubijeđen u ovu teoriju.

"Koteove slike su pokazuju samo način na koji je Leonardo razmišljao, ali ideja da se ispod Mona Lize krije druga slika je neodrživa. Mislim da je riječ o diskretnim fazama postavke slike. Vidim to kao evoluciju djela. Ubijeđen sam da je Mona Liza prava Liza", kaže on.

B92.net

Bonus video: