Odobrena kaucija Pistorijusu

Pistorijus će ostati u kućnom pritvoru, u ujakovoj vili uz elektronski nadzor, sve do novog saslušanja koje je zakazano za 18. april.
1 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2015. 10:21h

Sud u Južnoj Africi odobrio je danas kauciju paraolimpijcu Oskaru Pistorijusu koji će do izricanja kazne za ubistvo ostati u kućnom pritvoru.

Sudija Obri Ledvaba rekao je da je odobrio kauciju pošto ne postoji rizik od bjekstva. Kaucija iznosi 692 dolara.

Pistorijus će ostati u kućnom pritvoru, u ujakovoj vili uz elektronski nadzor, sve do novog saslušanja koje je zakazano za 18. april.

Ranije danas Pistorijusovi advokati saopštili su da će pred Ustavnim sudom osporiti odluku Apelacionog suda koji je preinačio raniju presudu i osudio ga za ubistvo Rive Stenkamp. Oni nisu naveli na osnovu čega bi se žalio Ustavnom sudu na presudu za ubistvo.

Pistorijus je prošlog septembra osuđen za ubistvo iz nehata svoje djevojke Rive Stenkamp i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, a Apelacioni sud Južne Afrike je 3. decembra preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo.

Tužilac Geri Nil rekao je da postoji rizik od bjekstva, imajući u vidu težinu zločina i moguću kaznu koja je pred Pistorijusom i naveo da bi uslovi za kauciju trebalo da budu izuzetno teški.

Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, poslije godinu dana u zatvoru. Prema trenutnim uslovima kućnog pritvora, Pistorujusu je dozvoljena određena sloboda kretanja van kuće.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine ubio Rivu Stenkamp, vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

Bonus video: