Kako postići i održati idealnu figuru?

Ne potcjenjujte važnost kretanja. Ne morate da trčite maratone ili dižete tegove od 50 kilograma – važna je, zapravo, samo fizička aktivnost u uspravnom položaju. Šta god radili, a da ne sjedite, korak je u pravom smjeru
135 pregleda 0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock.com
trening, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.12.2015. 09:52h

Bez obzira da li već postigli svoju idealnu težinu ili ste tek na putu do tog cilja, nekoliko je zlatnih pravila koja vam mogu pomoći

Jedite pravu hranu

Kutije na policama pune prerađenih namirnica nisu hrana. To je nešto što je jestivo zahvaljujući mnoštvu sastojaka koji također nisu hrana.

Najlakši način na koji postići idealnu težinu je prehrana koja se sastoji od neprerađenog voća, povrća i mesa.

Jedite kad ste gladni, a stanite kad ste gotovo siti

Ako stvarno uživate u obroku, lako će vam se dogoditi da još koji put napunite tanjur. Nemojte! Prestanite da jedete prije nego što budete siti između ostalog i zato što osjećaj sitosti uvijek kasni – jednom kad 'ne možete više' znači da ste već previše pojeli. Takođe, nemojte jesti zbog stresa ili iz navike. Jedite samo kad ste stvarno gladni.

Obraćajte pažnju na ono što jedete

Zbog sve bržeg stila života sve smo manje svjesni onoga što radimo. Dobar dio dana isključeni smo i jurimo na 'autopilotu'. Zbog istog razloga jedemo ono što ne bismo trebali, poput slatkih stvari na putu do posla ili brze hrane na radnom mjestu. Nemojte da jedete dok radite nešto drugo. Kad jedete, uživajte u obroku i obratite pažnju na ono što stavljate u usta. Ukratko, jedite ono što volite i guštajte!

Manje vježbajte, ali se više krećite

Ne potcjenjujte važnost kretanja. Ne morate da trčite maratone ili dižete tegove od 50 kilograma – važna je, zapravo, samo fizička aktivnost u uspravnom položaju. Šta god radili, a da ne sjedite, korak je u pravom smjeru.

Dovoljno je, umjesto liftom, popeti se stepenicama ili biciklom, a ne autom, doći do posla. Takođe je dobro malo prošetati i tokom rada. Jednostavno ustanite i napravite mali krug po kancelariji.

Tportal.hr

Bonus video: