Jelušić osuđen na šest godina i osam mjeseci robije

Prethodnom presudom Jelušić je osuđen na sedam godina i dva mjeseca zatvora, ali je nakon žalbe tu odluku ukinuo Apelacioni sud
235 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2015. 08:34h

Nikšićanin Radovana S. Jelušić (44) osuđen je juče na na šest godina i osam mjeseci zatvora zbog pljačke juvelirnice u Tokiju.

Prema presudi, on je 2007. godine iz juvelirnice u poslovnom centru u Tokiju zajedno sa Rifatom Hadžiahmetovićem odnio nakit vrijedan 1,7 miliona eura.

Prema navodima optužnice, Jelušić i Hadžiahmetović su ušli u juvelirnicu.

Potom je Hadžiahmetović otišao prema vitrini sa nakitom, dok je Jelušić suzavcem poprskao radnike kako bi ih spriječio da pruže otpor.

Hadžiahmetović je pomoću alata razbio vitrinu odakle su ukrali dijamantski nakit vrijedan oko 1,7 miliona eura, a zatim pobjegli.

Prethodnom presudom Jelušić je osuđen na sedam godina i dva mjeseca zatvora, ali je nakon žalbe tu odluku ukinuo Apelacioni sud.

Sudija Predrag Tabaš juče je obrazložio da je sud nesumnjivo utvrdio da je Jelušić počinio krivično djelo, na osnovu izjave Okazaki Marta Kristine Gomez i materijalnih dokaza, kao i video-nadzora sa 233 kamere.

"Da je Jelušić izvršio krivično djelo razbojništvo proizlazi iz iskaza Kristine Gomez, kojoj se Jelušić predstavljao kao Nick, a Hadžiahmetović kao Peter, te da je čula da su lopovi. Svjedokinja je navela da je u njegovom koferu vidjela sprej oblika cilindra i da je na sredini pisalo “police”. Zbog toga je ona posumnjala da je Jelušić policajac, pa ga je to i pitala, međutim on joj je odgovorio da je na suprotnoj strani od policije, nakon čega ga je pitala da li je lopov na šta joj je odgovorio: "Ne sjekiraj se, ja sam lopov za pravdu, ja kradem samo od bogatih"...

Kristina Gomez je navela da joj je Jelušić rekao da finansira sirotište u Evropi. Nakon što se vratila u stan 14. juna 2007. godine, rekla je da je zatekla Jelušića, Hadžiahmetovića i Mariju Hoze i da joj je okrivljeni prišao držeći u rukama srebrnu tijaru, dok je Marija držala u ruci ogrlicu... On joj je tada navodno kazao da je to ukrao.

Nakon toga je Jelušić je tijaru stavio na glavu i hvalisao se govoreći joj da nikada nije nosila na sebi nešto što vrijedi 300.000 dolara.

U vezi sa krađom tijare, Jelušić joj je rekao da je to uradio za račun nekog iz Evrope koji je tražio da mu donese dijamante, čija se vrijednost određuje njihovom veličinom, oblikom i bojom i da je najveća vrijednost onih koji imaju oblik suze.

Svjedokinja je rekla da joj je Jelušić kazao da su posao završili za tri sekunde i da ne postoji opasnost da će ih policija pronaći.

Bonus video: