REVIZORI UTVRDILI NEPRAVILNOSTI, NA POTEZU TUŽILAŠTVO

Zbog čišćenja TQ Plaze, očistili i kasu Opštine Budva

Opština Budva mjesečno plaća 5.000 eura kompaniji Tradeunique za održavanje kompleksa TQ Plaza. Nedavno su im platili 150.000 eura, retroaktivno za dvije godine
188 pregleda 12 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.12.2015. 06:29h

Opština Budva mjesečno plaća 5.000 eura kompaniji Tradeunique za održavanje kompleksa TQ Plaza. To piše u ugovoru koji su prošle godine zaključili predstavnici lokalne vlasti sa firmom Mirka Latinovića. Na čelu Opštine tada je bio Lazar Rađenović.

Taj sporazum, međutim, protivan je osnovnom ugovoru iz 2007. godine koje su dvije strane zaključile prilikom izgradnje luksuznog kompleksa u centru Budve.

To su konstatovali i stručnjaci Državne revizorske institucije (DRI) u Izvještaju o finansijskoj reviziji završnog računa Opštine Budva za 2014.

Specijalno tužilaštvo vodi istragu protiv više osoba zbog sumnje da su ojadili budžet Budve za više miliona eura prilikom gradnje tog stambeno-poslovnog prostora.

Državni revizori konstatovali su da u Opštini nijesu pronašli dokumenta koja potkrepljuju vjerodostojnost iznosa radova, a na osnovu kojih je Tradeunique prinudno naplatio 150.000 eura

Vlasnik Tradeuniquea Latinović nedavno je dobio status svjedoka saradnika u tom predmetu i kao šefa kriminalne grupe označio funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Osnovnim ugovorom između kompanije i Opštine jasno piše da se održavanje kompleksa, čišćenje i ostale aktivnoti isključivo mogu povjeriti trećem licu, odnosno preduzeću ili pojedincu koji bi na tenderu ponudili najpovoljniju cijenu.

Uprkos svim tim nezakonitostima, Opština je mimo svih propisa Latinovićevoj kompaniji isplatila i 150.000 eura, retroaktivno na ime navodnog održavanja za dvije godine.

“Prinudna naplata preko javnog izvršitelja izvršena je po rješenju o izvršenju od 18. novembra 2014. godine, u ukupnom iznosu 150.064,53... Rješenje o prinudnom izvršenju donijeto je na osnovu Ugovora o povjeravanju poslova održavanja stambene zgrade od 2. oktobra 2014. godine, koji je zaključila Opština i preduzeće koje je bilo suinvestitor na izgradnji poslovnog objekta... U preambuli Ugovora... predviđeno je da se nakon izgradnje objekta posebnim ugovorom poslovi upravljanja i održavanja objekta povjere trećem licu”, piše u Izvještaju DRI.

Dalje konstatuju da se Opština Budva saglasila da se izabere preduzeće koje će obavljati poslove održavanja objekta...

“Međutim, Opština se obavezala da usluge održavanja zajedničkih djelova zgrade plaća preduzeću koje je bilo suinvestitor na izgradnji objekta u iznosu od 3.871,41 + PDV na mjesečnom nivou i to najkasnije do petog u mjesecu... Takođe, član 4 stav 2 Ugovora konstatuje da je suinvestitor pružao usluge redovnog održavanja u periodu januara 2012. do 31. avgusta 2014. godine, pa se Opština obavezuje da mu plati iznos od 123.885,01 + PDV za navedeni period, u roku od 30 dana po ispostavljenoj fakturi. Konstatacija iz člana 4 stav 2 Ugovora je donešena retroaktivno. Istog dana kada je zaključen Ugovor, suinvestitor je Opštini Budva dostavio račun o izvršenim uslugama”, navodi se u izvještaju DRI.

Revizori su istakli da su Opština i Tradeunique bile u obavezi da poštuju odredbe prvobitno zaključenog ugovora, kojim je predviđeno da se poslovi održavanja povjere trećem licu...

Prinudna naplata preko javnog izvršitelja izvršena je po rješenju od 18. novembra 2014.

“Kroz reviziju završnog računa Budžeta Opštine Budva za 2014. godinu, koja je obuhvatila i plaćanja obaveza iz prethodnih godina i evidenciju neizmirenih obaveza, Državna revizorska institucija nije naišla na drugu dokumentaciju u vezi sa izgradnjom poslovno-komercijalno-turističkog centra i garaže u Budvi. U međuvremenu u vezi sa izgradnjom pomenutog objekta, pokrenuta je istraga od strane Specijalnog državnog tužilaštva”, zaključuju u DRI.

Latinović je nedavno pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević gotovo četiri sata pričao o malverzacijama tokom gradnje TQ Plaze u centru Budve.

On je tada rekao da je Svetozaru Maroviću morao da preda 7.000 kvadrata u toj luksuznoj zgradi, ali političar trećinu zgrade nikada nije preveo na svoje ime.

Biznismen je tužiteljki rekao i da ga je visoki funkcioner DPS-a bukvalno uhodio i prijetio mu, a da je njegov sin Miloš Marović početkom 2015. godine pokušao da ga reketira za 300.000 eura.

Sagovornici “Vijesti” iz istrage tvrde da je Latinović kazao da je Marović tek nedavno prestao da mu šalje telefonske poruke.

Latinović je rekao da navodno u posljednje vrijeme nije odgovarao na Marovićeve poruke, niti pristajao na susrete sa njim.

“Rekao je da mu je Marović tada tražio da se nađu u četiri oka, ali da je ovaj ignorisao taj poziv”, kazao je izvor “Vijesti”.

Posljednja tužilačka istraga tokom koje je Latinović prvobitno imao status osumnjičenog pokrenuta je zbog sumnje da su on i još šest osoba Opštinu Budva oštetili 8.000.000 eura tokom posla izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Zbog sumnje da su pare građana kroz nelegalne aktivnosti završile u njihovim džepovima osumnjičeni su Lazar Rađenović, Goran Bojanić, Stjepan Skočajić i Gojko Kapisoda.

Policija u prijavi navodi i jedno NN lice, za koje se može ispostaviti da je organizator posla.

Isti izvor rekao je da je Latinović potanko objasnio ko mu je sugerisao da se javi na tender za izgradnju TQ Plaze, ko ga je i kada upoznao sa Marovićem, ali i kako su i kome prema zaslugama kvadrati u toj zgradi podijeljeni.

Zbog navodnih malverzacija u poslovima izgradnje TQ Plaze i platoa na plaži Jaz, sredinom avgusta u Budvi uhapšeno je 14 osoba.

Nakon te istrage, pokrenuta je i ona koja se tiče prodaje zemlje u zaleđu plaže Jaz, tokom koje je budžet Budve oštećen za gotovo 1.500.000 eura.

Latinović je četvrti svjedok saradnik u tim postupcima - prije njega taj status su zaradili Rajko Kuljača, Igor Trnski i Marko Vujović.

Tokom saslušanja Kuljača je Svetozara Marovića označio kao šefa kriminalne grupe koja je rukovodila nezakonitostima.

I ostali svjedoci saradnici Maroviće su opisali kao glavne stratege poslova od kojih su jedino oni profitirali.

Istražitelji provjeravaju Kuljačine navode da je organizator te mafijaške grupe dobio penthaus TQ Plazi, kao i poslovni prostor u prizemlju tog luksuznog kompleksa.

DRI: Nema dokaza za koje su usluge platili oko 150.000 eura

Državni revizori konstatovali su da u Opštini nijesu pronašli dokumenta koja potkrepljuju vjerodostojnost iznosa radova, a na osnovu kojih je Tradeunique prinudno naplatio 150.000 eura.

“Opština Budva nije dostavila na uvid državnom revizoru ugovor, izvještaj ili drugi prateći dokument koji bi kao prilog fakturi sadržao podatke koje je sve usluge izvršio suinvestitor, po kojim cijenama su obračunate usluge i slično, pa se nije moglo utvrditi da li je obračunati iznos u fakturi i ugovoru realan”, upozorili su u DRI.