Romanom "Vera" osvojio najstarije rusko priznanje

Cilj nagrade "Ruski Buker" je da privuče pažnju čitalačke publike i da obezbijedi komercijalni uspjeh nagrađenog djela
107 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Snjegirev, Foto: Wikipedia.org
Aleksandar Snjegirev, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 07.12.2015. 16:11h

Nagrada "Ruski Buker" za najbolji roman na ruskom jeziku u 2015. godini dodijeljena je piscu Aleksandru Snjegirevu za roman "Vera". Nagrada “Ruski Buker”, vrijedna 1,5 milion rubalja (oko 20.000 eura), najstarija je ruska nezavisna (nedržavna) književna nagrada, a Snjegirev je 24. laureat.

U najužem izboru bilo je još pet romana, čiji autori dobijaju novčani iznos od 150.000 rubalja, a to su: Alisa Ganijeva, Vladimir Danihnov, Jurij Pokrovski, Roman Senčin i Guzelj Jahina.

U žiriju “Ruskog Bukera” za 2015. godinu bili su pisac i publicista Denis Gucko, filolog Maksim Krongauz, pjesnik i prevodilac Aleksej Maševski i književna kritičarka Valerija Pustovaja.

Snjegirev je autor više djela koja su visoko vrednovali i čitaoci, i kritičari (Kako smo bombardovali Ameriku, Naftna Venera, Moja malecka, Kako su je zvali, Osjećanje krivice, Sujeta…). Dobitnik je više književnih nagrada, a roman “Vera” u izboru je ove godine i za priznanje “Nacionalni bestseler”.

“Ruski Buker” dodjeluje se od 1992. godine, po ugledu na britanski Buker, i prva je nezavisna književna nagrada u Rusiji od 1917. godine. Cilj književne nagrade “Ruski Buker” je da privuče pažnju čitalačke publike na kvalitetnu prozu i da obezbijedi komercijalni uspjeh značajnih knjiga na ruskom jeziku.

Prošle godine “Ruski Buker” dobio je Vladimir Šarov za roman “Povratak u Egipat”. Među dosadašnjim dobtnicima su Bulat Okudžava, Mihail Šiškin, Ljudmila Ulecka, Vasilij Aksjonov, Olga Slavnikova...

Bonus video: