Latinovića policajci čuvali u hotelu

Biznismenu obezbjeđenje dodijeljeno tri dana prije nego je svjedočio o malverzacijama tokom gradnje TQ Plaze...
217 pregleda 21 komentar(a)
Mirko Latinović
Mirko Latinović
Ažurirano: 07.12.2015. 06:41h

Srpskog biznismena Mirka Latinovića policajci su danima čuvali u jednom podgoričkom hotelu.

Prema pouzdanim saznajima “Vijesti” vlasnika firme Tradeunique oni su obezbjeđivali po nalogu specijalnog tužioca.

Latinović se prošle sedmice nagodio sa tužilaštvom, i dobio status svjedoka saradnika u slučajevima istrage poslova u kojima je budžet Budve navodno oštećen za više desetina miliona eura. On je u podgorički hotel smješten tri dana prije nego je 1. decembra pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević gotovo četiri sata pričao o malverzacijama tokom gradnje TQ Plaze u centru Budve. Latinović je tog dana ispričao i da je Svetozaru Maroviću morao da preda 7.000 kvadrata u toj luksuznoj zgradi.

Ovaj, međutim, trećinu zgrade nikada nije preveo na svoje ime.

Biznismen je tužiteljki rekao i da ga je visoki funkcioner DPS-a bukvalno uhodio i prijetio mu, a da je njegov sin Miloš Marović početkom 2015. godine pokušao da ga reketira za 300.000 eura.

Sagovornici “Vijesti” iz istrage tvrde da je Latinović kazao da je stariji Marović tek nedavno prestao da mu šalje SMS poruke.

Tvrdio je da je poslednju, u kojoj je navodno pisalo “trebalo mi je malo vremena da sve riješim, ali sada možemo da završimo ono”, dobio 19. novembra.

Zbog navodnih malverzacija u poslovima izgradnje TQ Plaze i platoa na plaži Jaz, sredinom avgusta u Budvi uhapšeni su Lazar Rađenović, Aleksandr Tičić, brat i kćerka Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša, Dragica Popović službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević.

Po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića tada su uhapšeni i glavna administratorka Opštine Budva Snežana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v. d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor firme Trade unique Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić.

Nakon te, pokrenuta je i istraga o prodaji zemlje u zaleđu plaže Jaz, tokom koje je budžet Budve oštećen za gotovo 1.500.000 eura.

Zbog malverzacija u tom poslu prošle sedmice uhapšen je Miloš Marović, koji se navodno liječio u inostranstvu skoro dva mjeseca, od kad je izdat nalog za njegovo hapšenje.

Osumnjičeni u tom predmetu su i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, Lazar Rađenović i procjenitelji Milka Lazarević, Marko Radunović i Ljubiša Baćević.

Posljednja tužilačka istraga tokom koje je Latinović prvobitno imao status osumnjičenog pokrenuta je zbog sumnje da su on, Lazar Rađenović, Goran Bojanić, Stjepan Skočajić, Gojko Kapisoda i NN lice, Opštinu Budva oštetili za 8.000.000 eura tokom posla izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Latinović je četvrti svjedok saradnik u tim postupcima - prije njega taj status su zaradili Rajko Kuljača, Igor Trnski i Marko Vujović.

Svjedoci saradnici označili su Svetozara Marovića kao šefa kriminalne grupe koja je rukovodila nezakonitostima, a njegovog sina Miloša kao stratega poslova od kojih su jedino oni profitirali.

Miloš Marović početkom sedmice pregovaraće sa tužilaštvom o sporazumnom prizanju krivice, a prošle sedmice to je uradio i Lazar Rađenović.

”Jadran stiže u Moskvu”

Latinović je iza zatvorenih vrata pričao da mu je Svetozar Marović pisao šifrovane SMS poruke, kada je navodno slao izaslanike da ga posjete u Moskvi.

Izvori “Vijesti” iz istrage kazali su da je biznismen objasnio da u Rusiji ima građevinsku kompaniju, i da je zbog posla boravio tamo, kada mu je Marović slao Budvanina P. M. da pregovara sa njim oko preuzimanja i uređenja dijela lamele C u TQ Plazi.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je Latinović ispričao da je jednom od Marovića dobio SMS sa pitanjem “da li je Soči u Moski”.

Pojasnio je da je funkcioner DPS-a tada provjeravao gdje je, i da mu je, kada je dobio potvrdni odgovor, poslao još jedan SMS.

“Jadran stiže u Moskvu”, pisalo je u novoj poruci.

Svjedok saradnik tužiteljki je ispričao da nije pristao na nagodbe sa Marovićevim izaslanikom, koji mu se predstavio kao arhitekta, i tražio od njega novac da navodno preuredi dva sprata u lameli C.

Bonus video: