Predao se Zoran Bošković: U Spužu nakon decenije bjekstva

Za Boškovićem je 12. juna 2006. raspisana potjernica, a u odsustvu mu se sudilo zbog pomaganja u ubistvu Helmuta Nikolajeka
1714 pregleda 7 komentar(a)
ZIKS, Zoran Bošković, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Zoran Bošković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.12.2015. 15:23h

Nakon decenije bjekstva, u petak se predao Zoran Bošković iz Sutomora, osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pomaganja u ubistvu Helmuta Nikolajeka, 2004. u Njemačkoj.

Bošković, koji se prema saznanjima “Vijesti” dugo godina krio u jednoj od susjednih država, u petak je u pratnji advokata došao u Više tužilaštvo, i predao se.

Iz Uprave policije “Vijestima” je potvrđeno da su nakon toga Boškovića sproveli u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Za Boškovićem je 12. juna 2006. godine raspisana potjernica, a u odsusutvu mu se sudilo pod optužbom da je 9. januara 2004. godine pomogao Andrijevčaninu Saši Dukiću, da ubije Nikolajeka.

Prema presudi, Dukić i Bošković su sa braćom Dejanom i Dragutinom Jelić, i braćom Tomicom i Borisom Ćirović organizovali ubistvo Nikolajeka.

Prema presudi, Bošković je 9. januara 2004. u njemačkom gradu Karlsluhu iz kafića “Arcade” nadgledao kafić "Ciao” kako bi javio Dukiću kada će Nikolajek doći, i kada je ovaj ušao u kafić, obavijestio je Dukića, “koji je bio određen za izvršioca”.

Andrijevičanin, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, ušao je u “Ciao” i zatekao Nikolajeka da sjedi za stolom i čita novine.

Neko vrijeme ga je osmatrao, a potom prišao i iz pištolja mu pucao u glavu.

Ubistvu je prethodio sukob oko preuzimanja prostitutke Simone Man.

Nikolajek je braći Jelić stavio zabranu da se bave organizovanjem prostitucije, nakon čega su oni angažovali Dukića i Boškovića da ga ubiju.

Njih dvojica prvi put su pokušali da ga ubiju 3. decembra 2003. godine.

Nabavili su i pola kilograma plastičnog vojnog eksploziva, i postavili ga ispod Nikolajekovog vozila. Iako je bilo planirano da automobil “odleti u vazduh” kada Nikolajek okrene ključ, tada ga je spasilo to što su Dukić i Bošković eksploziv pogrešno spojili sa mehanizmom za aktiviranje.

Nakon mjesec, uspjeli su da ubiju Nikolajeka.

Dukiću i Boškoviću Apelacioni sud je u junu 2010. godine potvrdio presude koje je četiri mjeseca ranije izreklo vijeće sutkinje Milenke Žižić.

I braća Jelić robijaju u Crnoj Gori

Andrijevičani Dejan i Dragutin Jelić, koji su pred njemačkim sudom osuđeni na doživotne kazne kao nalogodavci ubistva Helmuta Nikolajeka, prema informacijama “Vijesti” kaznu izdržavaju u spuškom zatvoru.

Izvor blizak Jelićima tvrdi da je njima dvojici kazna preinačena u tridesetogodišnje robije, i da su prošle godine prebačeni iz njemačkog zatvora u Spuž.

Braća Tomica i Boris Ćirović u njemačkom gradu Karlsrae osuđeni su na sedam, odnosno dvije godine zatvora.

Bonus video: