Sezona bundeve: Dobra za sve!

Velika biološka, a mala energetska vrijednost - najkraći je opis sastava bundeve
125 pregleda 0 komentar(a)
čorba od hokaido bundeve, Foto: Shutterstock.com
čorba od hokaido bundeve, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.12.2015. 10:39h

I ove godine ćemo o bundevi. Posetila sam pijacu u mom rodnom mestu , koja je „otežala“ od gomila bundeva raznih oblika, boja i veličina. Sa zadovoljstvom mogu da primetim da se i ovde, kod nas, situacija promenila značajno u korist bundeve. U stvari u našu korist. Možemo da je nađemo u na pijaci, u piljarama, u supermarketima.

Moji ravničarski geni reaguju već na prvi pogled. Odmah se popravlja raspoloženje i javljaju se ideje šta bi moglo da se napravi.

Velika biološka, a mala energetska vrednost - najkraći je opis sastava bundeve. To je lako probavljiva namirnica koja na 100g ima manje od 30 kCal. Nasuprot kalorijskom siromaštvu nalazi se obilje vitamina i minerala. To je preporučuje za dijetalnu ishranu u mnogim situacijama. Takođe je jedna od najprihvatljivijih namirnica za prvu bebinu hranu.Veliki procenat vode - 90% , nema masti, nešto ugljenih hidrata. Od vitamina: C, mnogi iz gupe B, provitamin A, D, E, K, PP. Minerali: kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Zatim oligoelementi, celuloza, fitosterini kojih pretežno ima u semenkama .

Energetska vrednost semenki je dvadeset puta veća od pulpe bundeve, a ulje od semenki bundeve predstavlja koncentrovani oblik semenki bundeve. U semenkama se naročito ističu polinezasićene masne kiseline; fitosterini - biljni hormoni za koje je dokazano da povoljno deluju kod benignih uvećanja prostate i tegoba sa bešikom. Selen iz semenki zajedno sa provitaminom A iz pulpe bundeve deluju antikancerogeno.

Sve ove sastojke bundeva čuva za nas preko cele zime; ne gube se stajanjem. Ovo je vrlo važan podatak s obzirom da je zimska ishrana oskudnija u odnosu na druga godišnja doba.

Bundeva je prirodni diuretik, poželjna je kod osoba sa upalom bubrega, mokraćne bešike i žuči i bolesnom prostatom. Dobra je kod gihta i povišenog arterijskog pritiska. Oboleli od psorijaze treba da je uzimaju svakog dana kada joj je sezona.

Odlična je za bolesne i starije osobe, decu, dojilje i trudnice. Ako je dobra za ove kategorije, jasno je da je dobra za SVE!

Krem supu od bundeve je izuzetno lako napraviti, a to je vrlo poželjan obrok u ove kasne jesenje dane. Ovu supu drži već i svaki restoran koji drži do sebe.

U obliku džema, salate, pečena u rerni (samostalno ili sa jabukama i suvim voćem). U formi slatke pite sa cimetom ili slane pite, uz dodatak mladog sira. Kao „ubačeni element“ u sve vrste variva.

Zaključak: sigurno postoji način da se uklopi u svačiji jelovnik. Samo ga treba pronaći.

Ordinacija Balans

Bonus video: