Ljubomora i kako protiv nje: Spustite preteške kofere prošlosti

Ljubomora je često pokazatelj da nismo srećni sami sa sobom, ali je i dobra motivacija da to promijenimo
252 pregleda 0 komentar(a)
ljubomora, veza, ljubav, Foto: Shutterstock
ljubomora, veza, ljubav, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.12.2015. 08:05h

Ljubomora u vezi može da lako rasturi onaj harmonični odnos koji ste tako nježno gajili. Evo šta možete učiniti ako imate neobično izražene napade ljubomore.

Sasvim je normalno da smo malo ljubomorni na druge ljude, ali ljubomora u vezi je nešto malo drugačija. Ako ne naučite da je kontrolišete možete da uništite odnose sa partnerom zauvijek.

Ljubomora uključuje čitav spektar emocija i ponašanja: bol, bijes, tugu, strah, mržnju i zavist. U većini slučajeva ona je znak straha od gubitka ili poređenja, zbog nečega što imamo, ili na šta mislimo da polažemo pravo, kao što je veza, ljubav ili prijateljstvo. Bojimo se odbijanja, samoće, prevare, strahujemo da ćemo biti isključeni, eliminisani, odbačeni i zanemareni, jer je neka druga osoba bolja od nas.

Često je pokazatelj da nismo srećni sami sa sobom, ali je i dobra motivacija da to promijenimo.

Neke osobe nemaju problema sa povjerenjem kada je ljubav u pitanju i nisu po prirodi ljubomorne. Ali, svi smo različiti. Neko ima izraženu tu crtu, a kod nekoga je neugodno iskustvo iz drugih veza preraslo iz opreza u ljubomoru.

Prije nego se prepustite izlivima ljubomore sagledajte stvari iz drugog ugla. Smirite se i razmislite prije nego odreagujete. Zapitajte se da li je vaše ponašanje opravdano, razumno? Šta je to izazvalo ljubomoru? Da li je to neka dječija tinejdžerska sitnica? Da li se zaista vrijedi „kačiti“ zbog toga? Odvojite neko vrijeme da o tome razmišljate. Pokušajte da se stavite u kožu partnera. Pokušajte da se sjetite kako je vaša prijateljica (koja nema problem sa izraženom ljubomorom) regovala ili kako bi reagovala kada bi se našla u istoj situaciji. I na kraju krajeva, porazgovarajte sa nekim kome vjerujete, ko će vam valjanim argumentima objasniti zašto nemate razloga za ljubomoru.

Nesigurnost i teret prošlosti

Ljubomora često dolazi i iz nesigurnosti, kada se poredimo sa drugima. Da li je ona mršavija, zgodnija od mene? Da li je zabavnija? Da li će ga privući? Dok se vi lomite tim pitanjima, mrko gledate partnera i pravite ružne scene, moguće je da ćete baš zbog toga i otjerati ljubav iz svog života. Upoznajte dobro svoje nesigurnosti i uporedite ih sa dobrim stranama. Vjerujte pronaćićete mnogo više dobrih strana i to je ono zbog čega vas vaš partner voli. Istaknite to, a ne prekor, mrke poglede i svađalačke izlive ljubomore.

Sve „vreće“ i terete iz prošlosti koje vučete morate obavezno ostaviti za sobom. Oni su opasniji od ljubomore. Ako ste bili prevareni taj strah će vas vjerovatno pratiti. Morate ga se riješiti. Povjerenje je u vezi ključno. Bez toga vaš odnos nema svijetlu budućnost.

Ljutnja i ljubomora

U partneru morate vidjeti svog najboljeg prijatelja - ne vašeg momka, vjerenika, muža. Najboljem prijatelju vjerujete, zar ne? A ako vas brine ponašanje partnera razgovarajte o tome sa njim, ali smirenim tonom bez optuživanja, bez podbadanja. Tražite da vam razjasni neke stvari - da vam bude lakše. Zamolite da vam pomogne da izliječite ljubomoru jačanjem vašeg povjerenja.

Ako uhvatite djevojku da flertuje sa vašim partnerom ne dopustite da se pretvorite u crvenu papriku, koja će upravo pući od ljubomore. Gledajte na to iz drugog ugla. To je ustvari i kompliment vama.

Partneru vjerujete, pa nema razloga za strah.

Povezivanje

Da biste izgradili povjerenje i učvrstli vezu vrijeme provedeno zajedno mora biti dobro iskorišćeno. Ljubomora se može pojačati i ako previše vremena provodite odvojeno, ako živite u različitim gradovima, ako vas posao razdvaja… Radite na povezivanju, na malim sitnicama, pažnji, pokazivanju ljubavi, zagrljajima i poštovanju.

Ne dozvolite da vas društvene mreže razdvoje niti da one budu izvor ljubomore. Šta se dešava na Facebooku sigurno ne može biti dovoljan razlog za veliku ljubomoru. Ako vam se nešto ne dopada razgovarajte lagano sa partnerom o tome kako vi gledate na ponašanje na društvenim mrežama, šta vam smeta, šta smatrate nedoličnim.

I kada god sledeći put dođe onaj nalet ljubomore pomislite samo na to da to može biti ona zadnja kap koja će preliti čašu i vaša veza može da se raspadne.

Bonus video: