Stari prijatelji u borbi za sjeverni London

Unai Emeri, sadašnji trener Arsenala, preporučio je sadašnjeg trenera Totenhema Poketina za svog nasljednika kada je 2012. napuštao Valensiju
56 pregleda 0 komentar(a)
Emeri - Poketino, Foto: The Sun
Emeri - Poketino, Foto: The Sun
Ažurirano: 01.12.2018. 12:42h

U 14. kolu Premijer lige pažnju okupiraju dva nedjeljna gradska derbija - londonski i liverpulski.

Borbu za sjeverni dio Londona vodiće Arsenal i Totenhem na „Emirejtsu”, a treneri ova dva kluba prvi put će se suočiti u Premijer ligi. Poznaju se iz vremena kada je Unai Emeritrenirao Valensiju, a Maurisio Poketino Espanjol.

Nakon odlaska iz Valensije ljeta 2012, Emeri je za svog nasljednika preporučio sadašnjeg trenera Totenhema, ali taj predlog na kraju nije usvojen. "Rekao sam predsjedniku da je moj idealni nasljednik Poketino. Iako ga nisam poznavao, dopao mi se stil igre koji gaji Espanjol, a Maurisio me je kasnije nazvao i zahvalio se", kazao je trener „tobdžija” za špansku “Marku”.

"Imamo jako dobar odnos, ali tokom meča postojaće samo rivalstvo i borba", izjavio je Poketino.

Sa naglaskom na strukturu tima, uvažavanje vrijednih igrača i spremnost za donošenje manje popularnih odluka, Emeri se predstavio u Arsenalu na skoro identičan način kao što je to uradio Argentinac u Totenhemu četiri godine ranije. Rezultat ovog pristupa donio je osam pobjeda i tri remija „tobdžijama” iz posljednjih 11 kola.

Sa druge strane, Totenhem u derbi ulazi poslije najbolje ovosezonske sedmice u kojoj su Hari Kejn i društvo savladali Čelsi i Inter.

"Važno je da radimo na samopouzdanju, da vjerujemo u način igre koji forsiramo, ali derbi je uvijek specifičan i imaćemo drugačiji pristup", istakao je Poketino.

Totenhem se nalazi na trećem mjestu Premijer lige, sa tri boda više u odnosu na petoplasirani Arsenal, a pet manje u odnosu na vodeći Mančester siti.

"Napredovali smo u odnosu na prošlu sezonu i zauzimamo veoma dobro treće mjesto. Ne mogu da kažem da smo kandidati za titulu jer je Mančester siti na drugom nivou, a Liverpul, Čelsi, Mančester junajted i Arsenal više investiraju nego mi. Ako budemo u poziciji da napadnemo titulu pri kraju sezone, naravno da ćemo pokušati", prokomentarisao je izglede o tituli trener Totenhema.

U ostalim mečevima ističe se povratak Klaudija Ranijerija na „Stamford bridž”, gdje će Fulam gostovati Čelsiju. Italijan je trenirao „plavce” u periodu od 2000. do 2004, pa se očekuje topla dobrodošlica.

Eventualni poraz od Mančester junajteda kod kuće mogao bi da košta posla Marka Hjuza, trenera Sautemptona. Hjuz je trener u Premijer ligi već 14 godina, a promijenio je šest klubova tokom trenerske karijere.

"Potrebni su nam bodovi. Želimo da popravimo poziciju na tabeli, da priđemo vodećem kvartetu. Međutim, bodove žele i naši rivali. Biće težak meč", kazao je trener Junajteda Žoze Murinjo pred gostovanje na jugu.

Klop: Najbolji Everton protiv kojeg igramo

Neporaženi Liverpul će na „Enfildu” 100. put u istoriji dočekati Everton, a domaćin je primio samo jedan gol na svom terenu na šest dosadašnjih mečeva Premijer lige ove sezone.

Posljednji put „karamelice” su trijumfovale 1999, a trener Liverpula Jirgen Klop smatra da je trenutni tim Evertona najbolji od kada je on na klupi „redsa”.

"Marko Silva ima najbolji tim od svih trenera Evertona sa kojima sam se suočio. Očekujemo pravu borbu kakva i treba da bude u derbiju", kazao je Njemac.

Everton je šesti na tabeli i ima samo jedan poraz iz prethodnih sedam utakmica.

"Poštovaćemo protivnika, kao što smo radili u meču protiv Arsenala, Junajteda i Čelsija, ali ne osjećamo strah, samo poštovanje. Nećemo mijenjati ambiciju ili stil igre, idemo na pobjedu", izjavio je Marko Silva, trener Evertona.

Bonus video: