Na samom vrhu Uelbek Frenzen i Toni Morison

Sudeći po izboru stotinu najboljih knjiga u 2015. koji je objavio “The New York Times”, ova je godina u književnosti bila dobra. Čitaocima je donijela naslove etabliranih autora
115 pregleda 0 komentar(a)
knjige, nobelovci
knjige, nobelovci
Ažurirano: 04.12.2015. 17:26h

Krajem svake godine “The New York Times” objavljuje izbor od stotinu najboljih knjiga godine koji sastavlja uredništvo njihove književne rubrike. Knjige su podijeljene u kategorije poezije i proze te publicistike, a među autorima čije su knjige izdvojene kao najbolje mogu se naći nobelovka Toni Morison, te popularni Džonatan Frenzen, Mišel Uelbek i Karl Uve Knausgor.

Sudeći po izboru stotinu najboljih knjiga u 2015. koji je objavio “The New York Times”, ova je godina u književnosti bila dobra. Čitaocima je donijela izvrsne naslove etabliranih autora i neka nova imena koja mnogo obećavaju. Ugledne njujorške novine svoj su izbor, naravno, ograničile na ono što je objavljeno na engleskom jeziku, ali urednici su se potrudili da uključe i vrijedne naslove pisaca izvan angloameričkog kruga, pa se među najboljim knjigama može naći i maestralni roman mađarske spisateljice Magde Sabo“Vrata”.

Kada je riječ o slavnim književnim imenima, na popularnoj listi našao se roman Toni Morison “God Help The Child”, koji se opisuje kao “moderna bajka u kojoj se osjeća uticaj braće Grim”, a tu su Džonatan Frenzen i njegov novi roman “Purity”, koji se opisuje kao “roman pažljivog zapleta o korupciji koju izazivaju novac i moć”, dok je Uelbekova “Pokoravanje” prepoznata kao “moralno kompleksno djelo”.

Na listi je i četvrti nastavak “Moje borbe” Norvežanina Karla Uvea Knausgora. S druge strane, među sto najboljih knjiga uvršteni su i neki prvijenci, kao što su “The Beautiful Bureaucrat” Helen Filips, koji radna iskustva administrativne radnice pretvara u “nadrealan roman”. Tu je i prvi roman Mirande Džuli, poznate konceptualne umjetnice i filmašice, naslovljen “The First Bad Man” o nesvakidašnjem odnosu dvije žene koji rezultira erotskim buđenjem, a uključen je i debitantski roman afričkog pisca Čigozi Obiome “The Fishermen”, kojeg “The New York Times” proglašava nasljednikom velikog Činua Ačebe.

Još jedan debitant na listi je i vijetnamski pisac Viet Tan Ngujen i njegov roman “The Sympathizer”, koji se opisuje kao tragikomičan i “davanje glasa Vijetnamcima u vezi mučnog iskustva Vijetnamskog rata nudeći novu perspektivu na događaje prije 40 godina”.

Kada je riječ o poeziji, “The New York Times”, između ostalih, izdvaja knjigu sabranih pjesama “revolucionarne poezije” američkog pjesnika Amirija Barake “SOS: Poems 1961-2013” koji je preminuo prošle godine, a rasnim odnosima u SAD-u posvećena je i knjiga “Citizen” Klaudije Rankin, u kojoj autorkaa kombinuje poeziju i esejistiku.

Bonus video: