Potvrđena presuda: Ljekar i osoblje nijesu nesavjesno liječili Markovića

Viši sud smatra da je sutkinja pravilno procijenila da nema dokaza da postoji uzročno-posljedična veza između postupanja medicinskog osoblja Kliničkog centra i smrti Markovića
170 pregleda 2 komentar(a)
sudija, presuda, Foto: Shutterstock.com
sudija, presuda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.12.2015. 16:12h

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu kojom su petoro zaposlenih u Urgentnom bloku Kliničkog centra oslobođeni optužbi za nesavjesno liječenje Cetinjanina Dragoljuba Markovića.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Larisa Mijušković Stamatović oslobodila je optužbi dr Darka Radulovića i medicinske sestre Ljiljanu Obradović, Snežanu Popović i Bojanu Bašanović, i medicinskog tehničara Gorana Mitrovića, u aprilu ove godine.

Viši sud smatra da je sutkinja pravilno procijenila da nema dokaza da postoji uzročno-posljedična veza između postupanja medicinskog osoblja Kliničkog centra i smrti Markovića.

Marković je preminuo prije pet godina u Kliničkom centru, nekoliko sati nakon saobraćajnog udesa u kojem je teško povrijeđen.

Dr Radulović se teretio da nije cjelovito sagledao stanje pacijenta za kojeg je znao da je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći i preporučio adekvatne preglede, iako je klinička slika - pad pritiska, bljedilo, gušenje i tegobe na koje se pacijent žalio, ukazivalo na unutrašnje krvarenje i povrede grudnog koša i drugih unutrašnjih organa.

Medicinskim sestrama i tehničaru se sudilo zbog optužbi da nijesu postupali u skladu sa medicinskim pravilima i pacijenta tretirali kao hitan slučaj sa ustanovljenom dijagnozom “politrauma”, već su ga sat i po ostavili u Urgentnom centru bez nadzora.

Bonus video: