Policija: Nije uhapšen na granici, kući smo ga tražili

Maroviću određeno zadržavanje do 72 sata, ali ga je tužiteljka saslušala u privatnoj bolnici
131 pregleda 46 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Arhiva Vijesti
Miloš Marović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.12.2015. 06:51h

Iako je specijalni tužilac još 13. oktobra izdao naredbu za hapšenje Miloša Marovića, policija to nije učinila preksinoć kada je prešao državnu granicu osumnjičeni za višemilionske malverzacije u Budvi.

Iz Uprave policije objasnili su da za njim nije raspisana potjernica, ali i da im je tužilac naredio da ga uhapse na kućnoj adresi.

“Naredba se odnosila na lišenje slobode lica na adresi prebivališta. M.M. tom prilikom nije zatečen na naznačenoj adresi prebivališta u Budvi, a prema našim saznanjima on se tada nalazio na liječenju van Crne Gore o čemu je obaviješten specijalni tužilac”, odgovoreno je “Vijestima” juče iz UP.

Maroviću je juče određeno zadržavanje do 72 sata, ali on će to vrijeme provesti u privatnoj medicinskoj ustanovi “Codra”.

Sina visokog funkcinera DPS-a Svetozara Marovića u toj bolnici nepuna dva sata juče je saslušavala tužiteljka Lidija Vukčević, a zbog prodaje zemlje na jazu tokom koje je Opština Budva navodno oštećena za 1.400.000 eura.

Odluka o saslušanju u privatnoj bolnici donijeta je na zahtjev Marovićevog branioca, advokata Zdravka Begovića.

Begović je "Vijestima" kazao da je Marović hospitalizovan preksinoć, nakon što je preko Božaja ušao u Crnu Goru.

Njega su svjedoci saradnici označili kao osobu koja je sa ocem vukla konce u nezakonitom poslu prodaje 26.000 kvadrata zemlje u zaleđu plaže Jaz.

“Htio bih da kažem da pored pravnih postoje i određeni humani ljudski razlozi da neko bude saslušan u zdravstvenoj ustanovi. Budući da je moj branjenik Miloš Marović već skoro dva i po mjeseca na liječenju u Beogradu, on je smatrao da i pored zdravstvenih tegoba treba da dođe i odazove se na poziv tužilaštva”, kazao je Begović.

Dodao je da je obavezan da pazi na odredbe o tajnosti postupka i da ne može govoriti o iskazu svog klijenta.

“On je iznio svoju odbranu i razloge zbog kojih je bio odsutan sve ovo vrijeme”, kazao je Begović.

“Vijestima” je ranije nezvanično rečeno da se Miloš Marović, preko posrednika, ponudio Specijalnom tužilaštvu da bude svjedok saradnik, ali je tužilaštvo bez razmatranja tu ponudu odbilo jer je izvjesno da krivične odgovornosti u tom predmetu ima i njegov otac Svetozar.

Tu informaciju demantovao je njegov punomoćnik, advokat Vladan Bojić, okarakterisavši je kao “potpunu laž”.

U istrazi oko prodaje 26.000 opštinskih kvadrata u zaleđu plaže Jaz, do sada je uhapšeno pet osoba.

Osumnjičeni u tom predmetu su i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, bivši potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović i procjenitelji Milka Lazarević, Marko Radunović i Ljubiša Baćević.

Status svjedoka saradnika dobili su Rajko Kuljača, Igor Trnski i Marko Vujović.

Opština Budva je 2008. organizovala navodno namještenu javnu licitaciju za prodaju parcele na Jazu, na koju su se javile tri lokalne firme.

Istražitelji pokušavaju da utvrde ko je organizovao i učestvovao u poslu tokom kojeg je atraktivna parcela prodata po neobično niskoj cijeni, a kasnije ponovo otkupljena duplo skuplje.

Zašto je bila neophodna hitna hospitalizacija Marovića?

Na pitanje da li njegov klijent pregovara sa tužilaštvom o sporazumnom priznanju krivice, Begović je kazao: “To je nešto što vodi povredi tajnosti postupka. Pustimo vrijeme da obavi svoje, sve će te saznati kada dođe vrijeme za to. Ne mogu po zakonu da odgovorim na to pitanje”, rekao je Begović.

Na pitanje zašto je bilo toliko hitno hospitalizovanje Marovića, ako je već automobilom ušao u Crnu Goru, advokat je rekao: “Njegovo zdravstveno stanje je takvo da se s obzirom na vrstu i težinu bolesti tretman ne smije prekinuti”.

Kazao je da ne zna kako je i gdje osumnjičeni ušao u Crnu Goru.

Bonus video: