Pistorijus kriv za ubistvo sa predumišljajem

Južnoafričkog sprintera Oskara Pistorijusa očekuje dugogodišnja robija, nakon što je Vrhovni apelacioni sud Južnoafričke Republike proglasio ikonu svjetskog sporta krivim za ubistvo sa predumišljajem
78 pregleda 0 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Riva Stinkamp, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Riva Stinkamp, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2015. 13:58h

Južnoafričkog spritera Oskara Pistorijusa očekuje dugogodišnja robija, nakon što je Vrhovni apelacioni sud Južnoafričke Republike proglasio ikonu svjetskog sporta krivim za ubistvo sa predumišljajem.

Pistorijus, jedan od najboljih Paraolimpijaca svih vremena i prva osoba sa invaliditetom koja se okitila medaljom na Svjetskom atletskom prvenstvu (štafeta 4X400 metara u Taeguu 2011), ubio je u februaru 2013. godine svoju djevojku Revu Stenkamp.

Učesnik OI u Londonu, Pistorijus, prvobitno je bio osuđen na pet godina za ubistvo bez predumišljaja, a bura, naročito u organizacijama za zaštitu prava žena, podigla se u oktobru, kada je sjajnom sportisti dozvoljeno da ostatak kazne odlsluži u kućnom pritvoru.

Ipak, Sud je uvažio prigovor tužioca i nakon novog pretresa promijenjena je kvalifikacija ubistva iz nehata na ubistvo sa predumišljajem.

Pistorijus će se ponovo pojaviti na sudu zbog izricanja nove kazne.

Pistorijus je svjetsku popularnost doživio zbog sjajnih rezultata i podatka da je uspijevao da bude konkurentan najboljim atletičarima, iako su mu obje noge amputirane od koljena još u prvoj godini i trčao je sa specijalnim protezama. Vlasnik je rekorda u sprintu na 100 i 200 metara u klasi u kojoj se takmičio na Paraolimpijskim igrama.

Bonus video: