OSUMNJIČENI ZA IZNUDU

Stanišić, Vojvodić i Gardašević pušteni na slobodu

Radisava Gile Stanišić, Vojislav Vojvodić i Velizar Gardašević se sumnjiče da su od Baranina iznude 205.000 eura i tri vozila visoke klase
1603 pregleda 0 komentar(a)
Radisav Stanišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radisav Stanišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.12.2015. 15:28h

Radisav Gile Stanišić, Vojislav Vojvodić i Velizar Gardašević, koji se sumnjiči za krivično djelo iznude u pokušaju, pušteni su na slobodu. To je "Vijestima" potvrdio branilac Stanišića Branko Anđelić.

Stanišić, Vojvodić i Gardašević su danas saslušani u Višem državnom tužilaštvu.

Njih trojica uhapšena su rano jutros u akciji "Orlean" zbog sumje da su, kako je saopšteno iz policije, pokušali da od Baranina iznude 205.000 eura i tri vozila visoke klase.

"Policijsko – tužilačke aktivnosti sprovedene u prethodnom periodu tokom akcije „Orlean“ upućuju na sumnju da su V.V, V.G. i R.S. počinili iznudu na način što su početkom maja 2015. godine u više navrata uputili ozbiljne prijetnje po život i tijelo N.M. i njegovih sinova E.M. i E.M. Oštećeni N.M. je prijetnje shvatio ozbiljno i zbog straha za svoj život i svoje porodice je, kako se sumnja, 03. maja 2015. godine u večernjim časovima kao i sjutradan, 04. maja 2015. godine u jutarnjim časovima, predao V.V. ukupno 205.000 eura, kao i dva putnička motorna vozila – pmv „BMW X5“ i pmv marke „Mercedes“. Osumnjičeni V.V. je potom, kako se sumnja, dio iznuđenog novca predao V.G, dok je vozilo „Mercedes“ na kraju predato R.S", saopštio je danas na konferenciji za novinare načelnik Stanice kriminalističke policije Centra bezbjednosti Bar Ekan Jasavić.

On je naveo da se sumnja se da je Vojvodić početkom maja putem telefona uputio ozbiljne prijetnje E.M. "da će „članovi njegove kriminalne grupe“ da ga kidnapuju i da će lišiti života njegovu porodicu ukoliko mu ne preda 250.000 eura".

"Nakon što su E.M, njegov brat E.M. i otac N.M, odbili da predaju novac, osumnjičeni V.V, V.G. i R.S. su se, sumnja se, 03. maja dovezli do njihove porodične kuće u Baru gdje je R.S. uputio ozbiljne prijetnje N.M. da će lišiti života njegovu porodicu ukoliko ne predaju novac. Istog dana u popodnevnim časovima E.M. se sastao sa V.V. i V.G. u jednom ugostiteljskom objektu gdje su ova lica, kako se sumnja, ponovila prijetnje i zahtjeve, te mu kazali da novac moraju dobiti nakasnije tog dana u večernjim časovima. V.V. je potom, sumnja se, otišao sa E.M. u njihovu porodičnu kuću, gdje je izvadio pištolj, stavio ga na sto i ponovio prijetnje da moraju dati novac inače će svi biti lišeni života. Shvatajući prijetnje ozbiljno N.M. je V.V, sumnja se, predao 100.000 eura, kao i ključeve od dva pomenuta vozila. Osumnjičeni V.V. je potom, kako se sumnja, kazao N.M. da sjutra ujutru mora da preda još 105.000 eura, i to 80.000 eura za njegove prijatelje i 25.000 eura za njega lično zato što ga „štiti od kriminalnog klana“. V.V. se potom, sumnja se, odvezao jednim od navedenih vozila, marke „BMW X5“, dok je E.M. za njega dovezao drugo vozilo do grada. V.V. se zatim sastao sa V.G. i predao mu ključeve od vozila „BMW X5“ i vozila „Merdeces“", kazao je Jasavić.

Vojvodić je, sumnja se, ponovio prijetnje E.M. da narednog jutra mora spremiti ostatak novca. Oštećeni E.M. je narednog jutra, 04. maja, kako se sumnja, odnio u kuću Vojvodića u Baru još 105.000 eura, koje je V.V. preuzeo i kazao da je „sada njegova porodica bezbjedna“.

"Službenici CB Bar su, shodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, danas, 03. decembra, izvršili pretrese stanova i drugih prostorija V.V. V.G. i R.S. Pretresom stana i pomoćnih prostorija V.G. pronađen je i oduzet pištolj marke „M-57, cal. 7.62mm, uklonjenog serijskog broja, sa okvirom i šest metaka, koji je ovo lice držalo u ilegalnom posjedu, zbog čega mu se osim KD iznuda na teret stavlja i KD nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", kazao je Jasavić.