Zavičaj se odužuje kapetanu Iliji Damjanoviću

Kapetan Ilija Damjanović iz Lepetana, bio je iskusni morski vuk koji je ulovio najtraženiju flotu u Prvom svjetskom ratu
150 pregleda 1 komentar(a)
Kapetan Ilija Damjanović, Foto: Siniša Luković
Kapetan Ilija Damjanović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.12.2015. 18:43h

Kapetan Ilija Damjanović naziv je knjige u izdanju NVO “Matica Boke“ čija je promocija preksinoć izazvala veliko interesovanje u Tivtu. Galerija ljetnjikovca Buća-Luković bila je pretijesna da primi sve koji su došli da odaju počast jednom od najistaknutijih Tivćana iz druge polovine XIX i prve polovine XX vijeka, a o kojem se malo zna u crnogorskoj javnosti. U pulici su, osim porodice Damjanović koja sa pijetetom i ljubavlju čuva bogatu zaostavštinu svog djeda, bili i generalni konzul Srbije Slobodan Bajić, konzul Srbije Zoran Dojčinović, te komandant Mornarice Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Kapetan Ilija Damjanović iz Lepetana, bio je iskusni morski vuk koji je 4. decembra 1914. u jednom od zabačenih zaliva među hiljadama ostrva i hridi na jugu Ognjene zemlje u Južnoj Americi, ulovio najtraženiju flotu u Prvom svjetskom ratu tzv. Istočnoazijsku eskadru njemačkog admirala Maksimilijana fon Špea. Informacije koje je bokeljski pomorac tada prenio Britancima, bile su presudne da četiri dana kasnije, britanska flota pod komandom admirala Frederika Dovetona Sterdija, kod Foklandskih ostrva iznenadi Špea i uništi njegove brodove u jednoj od najznačajnijih pomorskih bitaka na početku Prvog svjetskog rata.

Kapetan Damjanović ostavio je izuzetan trag u pomorstvu Boke Kotorske i Argentine, a bio je i veliki erudita, poliglota, jugoslovenski i srpski patriota i društveno-politički radnik, te čovjek koji je svojim angažovanjem na planu nauke, politike i napretka svog zavičaja, zadužio Tivat i Boku.

“Mi danas mnogo govorimo o međuvjerskom i međunacionalnom skladu, a kapetan Damjanović je oličenje tog bokeljskog duha i načina života koje baštini 'Matica Boke'. On je bio veliki crkveni dobrotvor katoličke i pravoslavne crkve, drugovao je istovremeno i sa bokokotorskim episkom Kirilom i don Nikom Lukovićem”, kazao je između ostalog, predsjednik UO “Matice Boke” Željko Komnenović.

„Mi Bokelji često volimo da se hvalimo istorijom našeg pomorstva, a imamo i zašto. Međutim, spremni smo da mnoge zaslužne pomorce predamo zaboravu. Primjer za to je i podvig kapetana Ilije Damjanovića, ali i njegov cjelokupni rad i život. I nije riječ samo o otkrivanju njemačke eskadre već o kapetanuu koji je plovio na više brodova kompanije 'Mihanović', koji je u Prvom svjetskom ratu plovio više puta između Amerike i Evrope, pri čemu se sukobljvao sa njemačkim podmornicama. On je pomagao mnoge svoje sunarodnike, kao i Crnu Goru i Srbiju u ratovima od 1912. do 1918. Po povratku u Jugoslaviju bio je predsjednik Organizacije bokeljskih iseljenika. Za svoj doprinos i svoj rad u stvaranju države Južnih Slovena odlikovan je ordenom Belog orla petog stepena. Za taj orden predložio ga je Mirko Komnenović, hercegnovski gradonačelnik. Pravo vrijeme je da Ilija Damjanović zauzme mjesto u istoriji bokeljskog pomorstva koje mu pripada. Ova knjiga je mali doprinos u tom pravcu”, rekao je autor knjige Nebojša Rašo.

U ime porodice, svima koji su doprinijeli objavljivanju knjige, zahvalila se Ilijina unuka, Marija-Maja Damjanović, istakavši da je familija ponosna na djelo i čitav šivot svog slavnog pretka koji je ostao upamćen kao vješt pomorac, erudita, poliglota i nadasve human čovjek kosmopolitskih shvatanja.

Zahvalnice kapetanu iz cijelog svijeta

O istorijskim okolnostima u kojima je kapetan Damjanović napravio svoj nesvakidašnji vojno-pomorski poduhvat, govorio je novinar i publicista Siniša Luković koji je naglasio da je objavljivanje ove knjige “samo početak vraćanja duga koja ova zajednica, a prije svega ovaj grad pa onda i cijela Boka imaju prema kapetanu Iliji Damjanoviću i njegovom djelu”.

“Ova zajednica trebalo bi na viši i ozbiljniji način da se oduži tom čovjeku, ako ništa drugo ono makar da njegovo ime nosi jedna ulica u ovom gradu”, kazao je Luković.

On je podsjetio da je zbog herojskog djela kapetan Ilija Damjanović još prije 100 godina dobio pismenu zahvalnicu od britanskog poslanika u Buenos Ajresu, kao i pismo zahvalnosti od britanskog Admiraliteta iz Londona.

Gradske vlasti Buenos Ajresa jednoj od najvećih avenija u glavom gradu Argentine dale su ime Eliasa Damianovitcha.

Bonus video: