Nikšić: Promocija knjige "Za tebe ljubavi moja"

Razuđen, lelujev i šarmantan, nadmoćno dominantan i nevjerovatno pitak, eto to je u najkraćim crtama stil Gordane Sarić”, zapisao je recezent knjige dr Rade Vučićević, književni kritičar, dok akademik Žarko Đurović smatra da po “kazivanju poetskog nemira Sarićeva pripada ‘staležu’ pjesnika neoromantičara koji se opijaju svijetom, zaboravljajući da vide njegove groteskne vizure”
158 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2015. 13:35h

“Toliko nježnosti i blagosti, osjećaja za opis unutrašnjeg viđenja svijeta, otmenosti i smirenosti, poetske gospodstvenosti strofa, odavno nisam sreo u jednim koricama”, zapisao je Pero Zubac za knjigu pjesnikinje Gordane Sarić „Za tebe ljubavi moja”, koja je promovisana u “Zahumlju” u Nikšiću. Knjigu pjesama koju je autorka posvetila preminulom suprugu dr Momčilu-Momu Sariću izdao je Šahovski klub “Nikšić”, a iza promocije su, pored pomenutog kluba, stali SO i JU Biblioteka "Njegoš".

“Razuđen, lelujev i šarmantan, nadmoćno dominantan i nevjerovatno pitak, eto to je u najkraćim crtama stil Gordane Sarić”, zapisao je recezent knjige dr Rade Vučićević, književni kritičar, dok akademik Žarko Đurović smatra da po “kazivanju poetskog nemira Sarićeva pripada ‘staležu’ pjesnika neoromantičara koji se opijaju svijetom, zaboravljajući da vide njegove groteskne vizure”.

Prof. dr Blagoje Cerović kazao je da je šahovski klub izdavač knjige zbog činjenice da je ista posvećena dr Momu Sariću, “uglednom ljekaru i humanisti, dugogodišnjem predsjedniku šahovskog kluba ‘Nikšić’ i jednom od najzaslužnijnih šahovskih radnika, kako u Nikšiću, tako i u Crnoj Gori”.

“Nije nepoznato da su Gordana i Momo decenijama aktivni sudionici kulturnog i javnog života u našem gradu. Njihova prisustva na praktično svim kulturnim događajima, učešća u mnogobrojnim manifestacijama i velika ljubav prema našem gradu, učinili su ih vrlo omiljenim i dragim osobama. To su dodatno oplemenjivali jednim specifičnim međusobnim odnosom, punim ljubavi, uzajamne podrške i razumijevanja, po čemu su bili uvijek prepoznatljivi”, istakao je Cerović.

Svaka pjesma, kazao je predsjednik šahovskog kluba, izraz je Gordanine ogromne ljubavi i poštovanja prema Momu i velike tuge što fizički više nije tu.

Mr Ana Pejović istakla je da je ljubav Sarićeve “poezija najsuptilnijih osjećaja”.

“Ona voli kao da je niko nikada nije razočarao. Kako ostati imun na takvu ljudsku veličinu i uzvišenu poetiku njene iskrenosti kojom se ispisuju stihovi posvećeni jednom jedinom čovjeku”, zapitala se Pejović.

Prološka pjesma, istakla je ona, nije slučajno odabrana didaskalija posvećena “neupućenim saveznicima lažnog morala i uplašenim obmanama neprobuđene savjesti kojima se prikriva tragični nedostatak svijesti i nemoć da budeš svoj i kada patiš, i kada gubiš, i kada ti dušu kidaju vapaji samoće i tuge, a stegnuto srce krvari do bola”. Upravo ta pjesma je, kako je kazala Pejović, opomena za sve “palanačke filozofije, za sve kasabijske nedoumice kako žaliti i ožaliti ljubav jaču od vječnosti i topliju od sunca”.

“Posvećujući ovu knjigu ljubavi i njenim glavnim činiteljima – ženi i muškarcu, Gordana Sarić potvrđuje da je poezija moćno sredstvo za detektovanje ljudskih osjećaja i za buđenje emocija koje ljubav uzdižu na najviše mjesto u našim životima”, kazala je Pejović.

Renata Bulajić je podsjetila da je Gordana Sarić čitav život posvetila kulturi, umjetnosti, ljepoti i humanosti, svemu što je dobro i plemenito, i da se od nje može naučiti mnogo. “Kako da volite sebe i širite oko sebe pozitivnu energiju, kako da volite druge, hrlite ka njima, želite im svako dobro, a da se tome i radujete.

Kako da volite grad u kojem živite i darujete mu dio duše. Iako Nikšić nije grad njenog rođenja, grad je njenog života, ljubavi, a zavičaj je upravo tamo gdje vas ljudi vole. Ona voli sve što je uzvišeno, blistavo, otmeno, jer je i sama takva”, kazala je Bulajić.

Veče emocija u prepunoj sali “Zaahumlja”, gdje se tražila stolica više, upotpunio je kvartet “Poeticus musicum”, koga čine prof.dr Vesna Vučinić, mr Vili Ferdinandi, Gordana Sarić i Miro Nikolić.

Stihove iz zbirke “Za tebe ljubavi moja”, govorili su Ana Pejović, Miro Nikolić, Renata Bulajić i autorka, koja je do sada objavila 12 knjiga ljubavne poezije, tri zbirke poezije za djecu i dvije proze.

Galerija

Bonus video: