Kako duvanski koncerni profitiraju od šverca cigareta

"Dobrodošli u Marlboro-državu: Preko male balkanske države Crne Gore se švercuje ogromna količina cigareta u EU. Od toga profitiraju i duvanski koncerni"
555 pregleda 7 komentar(a)
Marlboro, Foto: Robert Schmidt
Marlboro, Foto: Robert Schmidt
Ažurirano: 01.12.2015. 09:08h

“Dal ste pušili go*no od pacova? Ilegalane cigarete. Kriminalnije, nego što možete zamisliti.“ Ovim sloganom je nemački “Philip Morris GmbH” ove godine skrenuo pažnju na kupovinu ilegalno proizvedenih cigareta.

Na internetskoj adresi “schmuggelkippe.de” je koncern izlistao činjenice na ovu temu, ali ne i sve.

Jer, postoje i posve legalno proizvedene cigarete, koje bivaju švercovane preko granica.

Pri čemu reginalne podržnice ovog “USA-duvanskog koncerna” igraju jednu ne baš slavnu ulogu, kako pokazuje istraživanje “Tagesspiegela” o Crnoj Gori.

Prema podacima državne Duvanske agencije Crne Gore, inače kandidata za članstvo u EU, samo u prvoj polovini 2014. godine 119 tona cigareta nestalo je na crnom tržištu, što je više od 1/5 kompletnog legalnog tržišta.

Pokušaj objašnjenja daje švajcarski Savezni Zavod za Zdravstvo (BAG): “Duvanska industija ostvaruje svoj dobitak već pri prvoj prodaji proizvoda, još pre nego što on nestane na crnom tržištu, jer se zbog niske prosečne cene može profati više duvanskih proizvoda”.

Šverc uz podršku Velikih

Švajcarski Zavod: “Ionako dva od četiri svetska duvanska koncerna imaju svoje internacionalne centrale u ovoj zemlji (Crnoj Gori)”.

Sudski procesi i interna dokumenta, obaveštava BAG, su čak pokazala da su “duvanske firme bile uključene u švercerske poslove“ i ukazuje u ovom kontekstu na tzv. Montenegro Connection (Crnogorsku vezu).

Iz Švajcarske koordinisano su do početaka 2000. godine preko Crne Gore švercovane cigarete u velikom stilu. Tada sa znanjem i podrškom “Philipp Morris-a”.

Danas, po brojkama Agencije za duvan u glavnom gradu Podgorici, veći dio u Crnu Goru uvezenih cigareta dospijeva iz Srbije, gde “Philip Morris” i “British American Tobacco” jeftino proizvode i profitiraju od niskih poreza.

Kutija “Pall Mall“ košta na srpskom kiosku oko 1,80 eura, u Crnoj Gori 2,50 eura, a u samo 200 kilometara preko mora udaljenoj Italiji se cena udvostručuje.

Pri ovakvoj razlici u cijenama ilegalni izvoz za švercere postaje interesantan.

Uvezene cigarete izranjaju na EU tržište

Šverceru profitiraju od mnogobrojnih slabih pozicija u Crnoj Gori. Već pri uvozu u tu balkansku državu dolazi, po svemu sudeći, do zatvaranja očiju pred prekršajima.

Minimum do kraja prošle godine ste na kioscima na sjeveru Crne Gore mogli kupiti švercovani “Marlboro” iz Srbije.

Bez ikakvih problema. Za uvoz je zadužena firma “Rokšped”, jedini crnogorski veletrgovac duvanom.

Sva četiri svjetska duvanska koncerna saradjuju sa ovom firmom.

Jedan nekadašnji visoko-pozicionirani menadžer “Philip-Morrisa” iz Srbije kaže: “Roksped’ ima ekonomski interes za švercovanje cigareta”. Tržište od 700.000 stanovnika je prosto suviše malo da bi se isključivo na legalni način pravio profit.

Cigarete, koje “Roksped” importira, već godinama izranjaju na tržištima EU, i to u velikim količinama.

Regionalna mreža reportera OCCRP je u vezi sa ovim više puta izveštavala o jednom čoveku pod imenom Anton Stanaj, u medjuvremenu preminulom bratu trenutnog šefa “Rokspeda” Nua Stanaja.

Anton je sredinom 2000. prema slovu pravosuđa u Srbiji kao “glava međunarodno aktivne bande švercera cigareta“ koristio infrastrukturu i kontakte sopstvene porodične firme “Roksped”.

Ni jedan od velikih duvanskih koncerna nije izvukao konsekvence iz ove afere.

Puno granica nije dovoljno dobro kontrolisano

Tranzitom cigareta preko crnogorskih luka duvanski koncerni ulaze ipak u zonu rizika.

Kad Vlada ne reaguje neophodno čvrstim merama, onda tranzitna roba postaje sama po sebi izvor šverca.

Od osnivanja države 2007. je legalni izvoz ove zemlje po podacima UN dosegao neviđenu visinu od 950 miliona cigareta 2014.

Iz Crne Gore markirane cigarete bivaju upućene u bivše balkanske države, ali i u Kinu, Švajcarsku i na Kipar.

Duvanski koncerni se tu nalaze na klizavom terenu.

Portparol EU-delegacije u Crnoj Gori objašnjava, da je ova zemlja prošlih godina na polju borbe protiv šverca cigareta usvojila bitne zakone i stvorila institucije ili ih ojačala.

No Crna Gora mora da “napravi jasne zakone, kojim bi se kažnjavala ilegalna trgovina sa originalnim cigaretama“.

Sem toga, moraju se uložiti napori u kontrole granica, osposobiti Luka Bar, da bi se sprečio šverc.

I u jednom internom izveštaju policijske službe “Europol” iz 2012. biva opisna uloga Crne Gore kao mjesta pretovara robe: “Cigarete bivaju legalno dopremljene u Crnu Goru, a onda švercovane za EU, bez plaćanja odgovarajućeg poreza”.

I prisustvo “Philipa Morris-a” je tamo “faktor kriminalne relevatnosti“.

Roba se trasportuje gliserima preko mora

U posjeti crnogorskom ostrvu Sveti Nikola u blizini lučkog grada Budve, gdje su inostrane službe u aprilu 2013. bile u akciji - Loklani iznajmljivač čamaca, koji je očito involviran, tjera goste sa svog terena.

Po ostrvu leže razbacane gomile kutija cigareta, a svaka druga se zove “Marlboro“.

Tada su italijanska i hrvatska policija zajedno sa crnogorskom razbile prsten švercera: 1600 pakovanja cigareta (svako sadrži 10 kutija) su trebala biti upućena za Italiju, ali su zaplenjena od hrvatske lučne policije.

Kako kaže italijanska policija, sa ovog ostrva su šverceri, tačno kao i 1990-tih godina, svoju robu gliserima transportovali preko mora.

Veliki dio potiče, odaju hvatski lučki policajci, od “Philipa Morris-a”.

U ovom slučaju su bili prošvercovani iz Moldavije.

Šefica lokalnog predstavništva “Philipa Morris-a”, Svetlana Vuksanović, je ipak našla vremena.

Ona kaže da radi za taj koncern od 2001.

U to vreme je “Philip Morris” dokazano davao kontigente cigareta za šverovanje preko Crne Gore, sakrivene pod etiketom “roba iz Istočne Evrope“, a kasnije obećao da neće više.

O tom vremenu Vukasanović neće da kaže ništa.

2007. je učestvovala u izgradnji crnogorskog predstavništva, to je sve što se čuje od nje.

U međuvrmenu imaju 12 zaposlenih. Konfrontirana sa cigaretama “Malboro” ilegalno uvezenim u Crnu Goru, ona kaže: “Da, bilo je šverca”.

Šverc je ovde “ogromni problem za svu legalnu industriju. Cigarete iz celog sveta dolaze neoporezovane u Crnu Goru. No, to nije problem ’Philipa Morris-a’, nego Vlade Crne Gore“.

Upitno izgleda to da je crnogorska država kompetentna adresa.

Vlada Crne Gore pod aktuelnim premjerom Milom Djukanovićem, koji od 1991. stalno zauzima vodeće pozicije u državi, je najmanje do početka 2000. dokazano zarađivala na švercu cigareta u EU.

“Philip Morris” hoće da produži sporazum o sprečavanju šverca

Godinama “Philip Morris” u Brislu agresivno agituje za kontrolni sistem transporta cigareta, koji je sam razvio, te za produženje sporazuma protiv šverca cigareta.

Odgovarajuće osjetljivo stoga reaguju u centrali u švajcarskoj Lozani. Ne mogu da odgovore na pitanja, o nekim “nedostajuće bitnim činjenicama“ i koja “vode u zablude“.

Proizvodi, koji se prodaju u Crnoj Gori, su oporezovani i “u punoj harmonji sa zakonom“.

Šverc šteti koncernu. Stoga se investiraju “povelike sume“ u kontrole tog lanca i mjere za senzibilizaciju i bolje razumijevanje.

Philip Morris Montenegro se prošle godine preselio u jasnu veću kancelariju.

Šefica predstavništva Vuksanović se od tada lično angažovala u Privrednoj komori - USA u Podgorici. Tamo vodi radnu grupu na temu: Crno tržište.

Ovo istraživanje je omogućila stipendija “Mreže Recherche”.

Autori: Robert Schmidt, Mathieu Martiniere

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video: