U decembru 26 programa kulture u Nikšiću

Krivokapić je istakla da je Njegoš veliku pažnju poklanjao očuvanju arhivske građe i starao se da bude cjelokupno sačuvana
106 pregleda 0 komentar(a)
Njegoš
Njegoš
Ažurirano: 01.12.2015. 17:34h

U Nikšiću će u decembru, u okviru Vladine podrške razvoju kulture u tom gradu, biti održano 26 programa, koje će po, ocjeni organizatora, karakterisati veliki umjetnički nivo.

Početak decembarskog repertoara označiće sjutra veče u Galeriji "Ilija Šobajić" izložba dokumenata Njegoš u crnogorskim i ruskim arhivima, koja predstavlja mozaik pisanih svjedočanstava prikazanih na 34 panoa po odabiru autora Srđana Pejovića, direktora za informativno–propagandnu djelatnost Arhiva Crne Gore.

Šef nikšićkog Arhivskog odsjeka Violeta Krivokapić, kazala je da je cilj izložbe da ilustruje i dokumentuje raznovrsna interesovanja, djelatnosti i ideje Petra Drugog Petrovića Njegoša, onoliko koliko ta naučna forma predstavljanja dozvoljava.

Krivokapić je istakla da je Njegoš veliku pažnju poklanjao očuvanju arhivske građe i starao se da bude cjelokupno sačuvana.

“Njegoš, kao duhovni poglavar, što je novina za to doba, predaje arhivsku građu u svjetovnu nadležnost i staranje”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Šef Koordinacionog tima Programa podrške Tanja Perišić, predstavila je sadržaje koje na decembarskom repertoaru potpisuje Nikšićko pozorište i istakla njihova gostovanja na Festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu i Sarajevskom ratnom teatru (SARTR-u).

Ona je najavila i veče Maje Perfiljeve, zakazano za 3.decembar u Nikšićkom pozorištu, autorke brojnih tekstova - hitova nekadašnjih sarajevskih Indeksa, kao i pjesme – himne bokeških fešti pod nazivom Bokeška noć.

Na repertoaru biće i monodrama Glumac, kaži nešto smešno, Irfana Mensura, kao i veče sa Robertom Vernerom, članom Bečke opere.

Perišić je predočila da je ulaz za polovinu programa besplatan, dok su karte za ostale veoma povoljne, kako bi što veći broj publike mogao posjetiti Nikšićko pozorište u decembru.

U okviru decembarskog programa biće održano i donatorsko veče za obnovu Gradskog orkestra, za šta su inicijativu pokrenuli Nevladino udruženje Civis diversus i Kulturni centar Punkt.

Govoreći o toj inicijativi predstavnica Punkta, Miljana Peković, kazala je da bi kulturni centar kao što je Nikšić, morao imati svoj orkestar, zbog čega su i počeli prikupljanje sredstava za njegovu obnovu.

Programom su predviđeni i novogodišnji koncerti folklornog ansambla i hora Zahumlje, kao i izložba ilustracija za knjigu Krtica i sunce, akademskog grafičara Ilije Nikčević.

“Iilustracija zaslužuje kao zasebna likovna disciplina da se nađe u galerijama potpuno ravnopravno sa ostalim liokovnim iskazima, posebno danas kada se razbijaju neke ustaljene stege”, rekao je Nikčević i najavio organizovanje panel diskusije o značaju ilustracije za Crnu Goru, sa posebnim osvrtom na obrazovni sistem.

Program podrške razvoju kulture, koji je pokrenula Vlada, osmišljen je kao četvorogodišnji projekat, koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života Nikšića.

U Vladin Program podrške oživljavanja kulture u Nikšiću uključene su sve gradske ustanove iz te oblasti stvaralaštva, kao i Narodni muzej, Muzički centar, Državni arhiv, Centralna biblioteka "Đurađ Crnojević", Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom i Crnogorska kinoteka.

Bonus video: