"Dani mađarske kulture" od 14. do 18. decembra u Podgorici

Glavni organizator manifestacije je ambasada Mađarske u Podgorici, u saradnji sa CKB-om
102 pregleda 0 komentar(a)
Norbert Bogdan (novina)
Norbert Bogdan (novina)
Ažurirano: 01.12.2015. 17:17h

Manifestacija "Dani mađarske kulture u Crnoj Gori" biće održana u Podgorici, od 14. do 18. decembra.

Inicijator i glavni organizator manifestacije je ambasada Mađarske u Crnoj Gori u saradnji sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB) i privrednim društvom Comp Comerc.

U okviru manifestacije biće održani raznovrsni kulturni, gastronomski i poslovni događaji, a kruna programa biće dolazak mađarske plesne atrakcije ExperiDance pod pokroviteljstvom CKB-a.

Umjetnički direktor i osnivač tog čuvenog plesnog ansambla je međunarodno poznati koreograf Šandor Roman, koji planira da za vrijeme svog boravka u Crnoj Gori održi predavanje i studentima Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

U bioskopu Cineplexx će 14. i 15. decembra biti organizovani „Dani mađarskog animiranog filma”, gdje će svaka generacija moći da pronađe nešto za sebe. Za najmlađe će na programu biti film "Boca i Lutkica", za porodice sa starijom djecom priča o maloj lisici zvanoj Vuk, dok će omladina i odrasli imati priliku da uživaju u crtanom filmu “Mačkolovka”.

U Kulturnom centru Gavroche će biti održana projekcija umjetničkih animiranih fimova za odrasle. Prilikom svih projekcija će biti emitovano i nekoliko epizoda mađarskog crtanog filma Gustav, koji je i na ovim prostorima stekao veliku popularnost.

Tokom manifestacije "Dani mađarske kulture u Crnoj Gori" u Kulturnom centru Gavroche u Podgorici nastupiće grupa mladog mađarskog muzičara Norberta Bogdana, u čijim pjesmama se miješaju elementi mađarske, balkanske i romske narodne muzike, odnosno džeza i popa.

"Dani mađarske kuhinje" biće održani u podgoričkom restoranu Forest tokom trajanja manifestacije, dakle od 14. do 18. decembra 2015. godine. Za pripremanje mađarskih gastronomskih specijaliteta će biti zadužen mađarski kuvar koji je između ostalog radio i u diplomatskim misijama Mađarske u Briselu i Ženevi.

Osim ukusnih mađarskih jela, gosti restorana će imati priliku da degustiraju i čuvena mađarska vina. Cilj gastronomskih dana je, da osim prezentacije mađarskih kulinarskih specijaliteta, posjetioci upoznaju odlične mađarske prehrambene proizvode koji bi se u sve većem broju mogli pojaviti u maloprodajnim objektima širom Crne Gore.

Bonus video: