VELIKA ZAPLJENA VRIJEDNE DROGE U BARSKOJ LUCI

Ko je čekao 33 kilograma kokaina

"Kokain je pronađen na vrhu džakova kafe. Nije bio sakriven, što je neuobičajeno... Ipak, istragom će se utvrditi svi detalji"
72 pregleda 15 komentar(a)
Luka bar kokain, Foto: Uprava carina
Luka bar kokain, Foto: Uprava carina
Ažurirano: 02.12.2015. 06:15h

Carinici su juče u Luci Bar zaplijenili oko 33 kilograma kokaina.

Droga je pronađena u kontejneru punom džakova kafe dopremljenom iz Brazila, saopšteno je iz te institucije.

Istražitelji su nezvanično rekli da sumnjaju da je mnogo veći tovar droge istovaren negdje na putu između Brazila i Crne Gore.

"Kokain je pronađen na vrhu džakova kafe. Nije bio sakriven, što je neuobičajeno... Ipak, istraga će utvrditi sve detalje i da li je tovar vrijedan oko 1.500.000 eura bio namijenjen nekome iz Crne Gore", rekao je izvor “Vijesti”.

Iz uprava carine i policije saopšteno je da je kriminalistički tehničar Centra bezbjednosti Bar uradio preliminarnu hemijsku analizu i mjerenje mase, kojom je utvrđeno da se radi o kokainu bruto mase 33,438 kilograma.

"Prilikom uskladištenja kontejnera sa kafom, koji su u Luku Bar dopremljeni 25. novembra 2015. godine brodom 'TONGAN II, carinski službenici su na osnovu lučke dokumentacije i analize rizika pristupili pregledu određenog broja kontejnera koji su stigli iz Južne Amerike. Kontrolom kontejnera utvrđeno je da su carinska obilježja jednog kontejnera oštećena, ali da se radi o identičnom broju plombe koji je naveden na teretnici", navodi se u saopštenju.

Nakon otvaranja kontejnera, objašnjavaju, primijećeno je da se na vrhu nalazi vreća koja po boji i obliku nije odgovarala prijavljenoj robi.

"Otvaranjem vreće, carinici su pronašli robu koja izgledom i tvrdoćom odgovara uobičajenim pakovanjima narkotika koji se krijumčare. U pitanju je oko 33 kg bijele supstance za koju se osnovano sumnja da je psihostimulativna droga kokain", piše u saopštenju.

Napisali su i da policijski službenici preduzimaju dalje mjere u cilju identifikacije osoba koje su švercovale drogu.

U junu 2014. godine carinici su u Luci Bar zaplijenili 253 kilograma kokaina.

Iz Tužilaštva su nedavno zvanično saopštili da je istragom utvrđeno da nijedan crnogorski državljanin nije umiješan u taj posao.

Iz Evropske komisije, međutim, kritikovali su nadležne, napisavši u Izvještaju o napretku da tokom istrage nije otkrivena mreža koja je organizovala tu trgovinu narkoticima.

Carinici su bijeli prah otkrili prije nego je kontejner kamionima trebalo da bude prebačen albanskoj kompaniji “Rrapaj kornere”.

Tri kontejnera sa voćem i kokainom 25. aprila 2014. godine iz Ekvadora su brodom krenula ka Evropi. Na osnovu podataka dostupnih na specijalizovanim internet sajtovima, “Vijesti” su došle do podataka da je kontejner sa teretom napunjen u ekvadorskom gradu Guajakil, a da je sa tamošnjeg terminala isplovio na palubi broda "Bogor".

Na terminal u španskoj luci Malaga, brod je stigao 15. maja, gdje je iskrcan kontejner, koji se sjutradan natovaren na brod "Hamonia Antofagasta", nakon čega je poslije tri dana stigao na terminal na Malti.

Od 19. do 29. maja taj frigokontejner bio je na Malti (Marsaxlock), da bi ga 29. maja njemački brod "Jork Valiant" ukrcao i povezao za Bar, gdje je stigao 31. maja.