Svetozar Marović prijetio Latinoviću da ćuti o poslovima?

Vlasnik firme Tradeunique dobio je status svjedoka saradnika u slučajevima istrage poslova u kojima je budžet Budve navodno oštećen za više desetina miliona eura
203 pregleda 52 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2015. 06:16h

Mirko Latinović ispričao je juče tužiocu da mu je funkcioner DPS-a Svetozar Marović preko posrednika navodno prijetio da ćuti i istražiteljima ništa ne govori o milionskim, zajedničkim poslovima u Budvi.

Vlasnik firme Tradeunique pogodio se sa tužilaštvom i dobio status svjedoka saradnika u slučajevima istrage poslova u kojima je budžet metropole turizma navodno oštećen za više desetina miliona eura. On je juče svjedočio u predmetu TQ Plaza.

Prema nezvaničnim informacijama, Latinović je specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukčević kazao da je “direktne prijetnje od Marovićevog čovjeka dobio početkom avgusta”, ali da mu se funkcioner DPS-a dan nakon toga izvinio.

Sagovornici “Vijesti” iz istrage tvrde da je biznismen kazao i da je posljednju poruku od Marovića dobio nedavno, 19. novembra.

"Rekao je da mu je Marović tada tražio da se nađu u četiri oka, ali da je ovaj ignorisao taj poziv”, kazao je izvor “Vijesti”.

Posljednja tužilačka istraga tokom koje je Latinović prvobitno imao status osumnjičenog pokrenuta je zbog sumnje da su on i još šest osoba Opštinu Budva oštetili 8.000.000 eura tokom posla izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Zbog sumnje da su pare građana kroz nelegalne aktivnosti završile u njihovim džepovima osumnjičeni su Lazar Rađenović, Goran Bojanić, Stjepan Skočajić i Gojko Kapisoda.

Policija u prijavi navodi i jedno NN lice, za koje se može ispostaviti da je organizator posla.

Prema informacijama “Vijesti”, Latinović je tužioce o izgradnji postrojenja informisao par dana ranije, dok je juče detaljno govorio o izgradnji luksuznog kompleksa u centru Budve.

Isti izvor rekao je da je Latinović potanko objasnio ko mu je sugerisao da se javi na tender za izgradnju TQ Plaze, ko ga je i kada upoznao sa Marovićem, ali i kako su i kome prema zaslugama kvadrati u toj zgradi podijeljeni.

Poslije četvorosatnog saslušanja, advokati osumnjičenih rekli su novinarima da ne mogu reći šta se pričalo iza zatvorenih vrata, pozivajući se na obavezu čuvanja službene tajne.

"Uz dužno poštovanje, ne mogu reći ništa mimo toga da je saslušanje svjedoka trajalo skoro četiri sata i da se istraga u tom predmetu i dalje vodi”, kazao je punomoćnika Dragana Marovića, advokat Zdravko Begović.

Branilac Milene Marović - Bogdanović, advokat Vladan Bojić rekao je da nema ništa da kaže jer je "sve pod naredbom tajnosti”.

"Mogu reći da je veoma interesantan film "Smrdljiva bajka" koji sam gledao prošle nedjelje. Premijera je bila u Beogradu", kazao je on.

Zbog navodnih malverzacija u poslovima izgradnje TQ Plaze i platoa na plaži Jaz, sredinom avgusta u Budvi uhapšeno je 14 osoba: Lazar Rađenović, Aleksandr Tičić, brat i kćerka Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević.

Po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića tada su uhapšeni i glavna administratorka Opštine Budva Snežana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v.d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor firme Trade unique Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić.

Nakon te istrage, pokrenuta je i ona koja se tiče prodaje zemlje u zaleđu plaže Jaz, tokom koje je budžet Budve oštećen za gotovo 1.500.000 eura.

Latinović je četvrti svjedok saradnik u tim postupcima - prije njega taj status su zaradili Rajko Kuljača, Igor Trnski i Marko Vujović. Tokom saslušanja Kuljača je Svetozara Marovića označio kao šefa kriminalne grupe koja je rukovodila nezakonitostima.

I ostali svjedoci saradnici Maroviće su opisali kao glavne stratege poslova od kojih su jedino oni profitirali.

Istražitelji provjeravaju Kuljačine navode da je organizator te mafijaške grupe dobio penthaus TQ Plazi, kao i poslovni prostor u prizemlju tog luksuznog kompleksa.

Bonus video: