"Njegoš je veliku pažnju poklanjao arhivu, izložba značajna i za Crnu Goru i za Rusiju"

Violeta Krivokapić, šefica Arhivskog odsjeka za Nikšić, istakla je da je interesovanje Petra II Petrovića Njegoš za arhiv preraslo u divljenje i da se starao da ista bude sačuvana
82 pregleda 1 komentar(a)
Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, pres, Foto: Svetlana Mandić
Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, pres, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.12.2015. 12:55h

U sklopu decembarskog repertoara Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću biće organizovano 26 sadržaja, a prvi je izložba dokumenata "Njegoš u crnogorskim i ruskim arhivima", koja će biti organizovana sjutra veče u 20 časova u galeriji "Ilija Šobajić".

Violeta Krivokapić, šefica Arhivskog odsjeka za Nikšić, istakla je da je interesovanje Petra II Petrovića Njegoš za arhiv preraslo u divljenje, da je veliku pažnju poklanjao arhivskoj građi i starao se da ista bude sačuvana, tako da je u njegovo doba relativno uspješno vođena briga o čuvanju arhivarija.

Pomenuta izložba, prema riječima Krivokapićeve, značajna je i za Crnu Goru i za Rusiju, a ona predstavlja mozaik pisanih svjedočanstava koje je na 34 panoa prikazao Srđan Pejović, autor izložbe.

Tanja Perišić, šefica marketinga Nikšićkog pozorišta i Koordinacionog tima Programa podrške, posebno je istakla gostovanja pomenutog pozorišta u Istočnom Sarajevu, gdje će se na Festivalu malih scena i monodrame predstaviti predstavom "Bilo jednom u maju2, koja će takođe biti izvedena i u SARTR-u (Sarajevskom ratnom teatru).

To je, kako je kazala, prvo gostovanje nekog crnogorskog teatra u SARTR-u.

Perišić je kazala da je decembarski repertoar na velikom umjetničkom nivou i pomenula samo neke od sadržaja, poput diplomske predstave "Ljubav" koja je prerasla u profesionalnu, monodrame Irfana Mensura, poetsko muzičke večeri Maje Perfiljeve, koja je između ostalog, autor čuvene "Indeksove" pjesme "Sanjam da sam ja netko", veče sa Robertom Vernerom.

Tu je i koncert Slavka Kalezića, ali i dvije predstave za djecu, "Šantine bajke" i "Vesela jelka".

U sklopu decembarskog repertoara biće organizovana i izložba ilustracija za knjigu "Krtica i sunce".

Akademski grafičar Ilija Nikčević, koji je kompletan autor pomenute knjige, kazao je na konferenciji za novinare da ilustracija zaslužuje da se nađe u galerijama i da je pomenuta izložba samo jedan segment od planiranih događaja.

Pored promocije knjige Nikčević namjerava i da organizuje panel diskusiju o značaju ilustracije za Crnu Goru, sa posebnim osvrtom na obrazovni sistem.

Bonus video: