Premijere, izložbe, proslava jubileja KIC-a

KIC ove godine dobija još jedan mural čije će oslikavanje biti dio performansa francuskog umjetnika “Etien”
59 pregleda 0 komentar(a)
DEUS
DEUS
Ažurirano: 01.12.2015. 08:53h

Manifestacija ''Decembarska umjetnička scena'', u organizaciji KIC-a ''Budo Tomović', pod pokroviteljstvom Glavnog grada, biće otvorena 1. decembra izložbom slika ''Thirteen shades of bird'' Nebojše Kavarića i trajaće do 28. decembra.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Nela Savković-Vukčević najavila je balansiranu ponudu programa ovogodišnjeg DEUS-a, ostvarenu u saradnji sa brojnim ustanovama kulture, koja će biti podsticaj mladim stvaraocima da se predstave.

Direktorica KIC-a “Budo Tomović” Snežana Burzan podsjetila je na dugu tradiciju i veliki broj svjetskih umjetnika koji su svoje prve korake napravili upravo na sceni KIC-a. Povodom 50. rođendana ove kulturne institucije, iz KIC-a su spremili bogat program koji će biti predstavljen u okviru manifestacije. U ponedjeljak 7. decembra biće održana premijera filma ''Sa osmijehom već 50 godina...'' reditelja Momira Matovića, priča o ljudima čije je živote dodirnuo KIC, a 17. decembra u Velikoj sali KIC-a biće obilježeno 50 godina ove institucije. Povodom rođendana biće predstavljena Monografija KIC-a a biće dodijeljene i jubilarne KIC-ove nagrade.

KIC ove godine dobija još jedan mural čije će oslikavanje biti dio performansa francuskog umjetnika ''Etien'', od 2. do 4. decembra. Performans je posvećen očuvanju životne sredine, a tema je ptica puzgavac, vrsta koja je zajednička crnogorskom i francuskom podneblju.

Gradsko pozorište premijerno će izvesti predstavu ''Pogled s mosta'', po tekstu Artura Milera, u režiji Milana Karadžića. Predstava će biti prikazivana u sali DODEST-a od 23. decembra do kraja manifestacije a direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević najavila je da će ''Pogled s mosta'' biti prikazivan širom Crne Gore ali i u regionu.

U goste dolazi sarajevska JU ''Sartr'' sa predstavom ''Brašno u venama'' po tekstu Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića, a producentska kuća ''Tri za groš'' u saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem donosi predstavu Jasmine Reze ''Art'' koja će biti prikazana 10. i 14. decembra.

U Velikoj sali KIC-a ,,Malesija'' biće prikazana predstava na albanskom jeziku ''Neko ko će brinuti o meni'' udruženja “Edukojme me art” iz Tirane u režiji Esmeralde Stafa, dok je direktorica JU KIC “Zeta” - Golubovci Evica Maraš najavila premijeru prve predstave koja je rađena u produkciji KIC-a ''Zeta'' - riječ je ostvarenju reditelja Slobodana Milatovića ''Ćelava pjevačica'', ''komediji prilagođenoj našoj stvarnosti i mentalitetu''.

Osim Kavarićeve izložbe, u četvrtak 10. decembra u Kuslevovoj kući publika će imati priliku da vidi izložbu crteža Aca Bojića, Galerija ART 11. decembra otvara izložbu slika Gordane Trebješanin ''Nebo od borova'', a u četvrtak, 24. decembra biće otvorena izložba ''Slađe od šećera'' Nikole Radonjića, Matana Vukčeviča, Veljka Kopitovića i Marka Lutovca.

Povodom Dana oslobođenja Podgorice, 19. decembra, u Sportskom centru ''Morača'', koncert će održati Nenad Knežević Knez.

“Noć jubileja” posvećena Kišu, Pekiću i Bulatoviću

Kao najvažniji događaj književnog segmenta programa izdvaja se “Noć jubileja” posvećena obilježavanju godišnjice rođenja Borislava Pekića, Danila Kiša i Miodraga Bulatovića. O njihovom djelu govoriće prof. dr Sonja Tomović-Šundić, Sreten Perović i Aleksandra Vuković.

Nebojša Burzanović, direktor Narodne biblioteke “Radosav Ljumović, najavio je šest književnih programa sa kvalitetnim i aktuelnim naslovima.

U Kosoj sali biće održane promocije knjiga Mladena Lompara, Remza Skenderovića, Branka Banjevića, Živka Andrijaševića.

Bonus video: