Ako uhapse odbornika DPS: Postrojenje može da sruši vlast u Budvi

Ako bi Vukadinoviću policija zbog najnovije afere stavila lisice na ruke, DPS u Budvi ne bi imao skupštinsku većinu dok se ne izabere njegov zamjenik
150 pregleda 32 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2015. 07:02h

Eventualno hapšenje Dragana Vukadinovića (33), odbornika i člana Izvršnog odbora budvanskog DPS-a, moglo bi da dovede do toga da najjača partija u Budvi izgubi većinu u lokalnom parlamentu, ali i da izazove raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora.

Vukadinović je jedan od osumnjičenih u slučaju izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

U tom poslu Opština Budva oštećena je za 8.000.000 eura.

Vukadinović je odnedavno odbornik DPS-a, u lokalnom palamentu zamjenio je aktuelnog gradonačelnika Budve Srđu Popovića.

Ako bi mu policija zbog najnovije afere stavila lisice na ruke, DPS u Budvi ne bi imao skupštinsku većinu, odnosno ne bi bilo kvoruma da se izabere njegov zamjenik.

Dobro upućeni sagovornik “Vijesti” pojasnio je da bi morala biti zakazana nova sjednica, na kojoj bi se imenovala zamjena za njega. Upražnjeno odborničko mjesto Vukadinovića mogao bi da zatraži SDP, jer je na lokalnim izborima 2012. bila zajednička izborna lista DPS i SDP koalicije, koja je prije mjesec i po raskinuta na insistiranje Popovića.

Zbog sumnjivog posla oko izgradnje postrojenja policija je juče podnijela prijave Specijalnom tužilaštvu protiv Vukadinovića, doskorašnjeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića (39), Podgoričanina Gorana Bojanića (51), Beograđane Stjepana Skočajića (37), Mirka Latinovića (63) i Gojka Kapisode (78) i NN lica čiji identitet pokušavaju da otkriju. U prijavi podnijetoj Specijalnom tužilaštvu našla su se preduzeća Tradeunique cg, WTE Wassertechnik GMBH i Biochem Industries iz Budve, koja su bila uključena u poslove izgradnje postrojenja.

Njih policija sumnjiči da su se tokom 2010. godine u Budvi, kada je Rađenović bio potpredsjednik Opštine, udružili radi vršenja krivičnih djela i stvorili kriminalnu grupu, u cilju sticanja nezakonite dobiti ili moći.

“Koristeći u tu svrhu poslovne strukture Opštine Budva, preduzeća Tradeunique CG, WTE Wassertechnik GMBH - dio stranog društva u Podgorici i Biochem Industries, u kojima su obavljali svoje službene dužnosti, odnosno kojima su rukovodili”, saopšteno je iz Uprave policije.

“Vijesti” su nedavno objavile da je Specijalno tužilaštvo, nakon što je u okviru afere “TQ Plaza-Plato na Jazu”, sredinom avgusta pritvoreno 13 opštinskih funkcionera, krak istrage usmjerilo i na izgradnju postrojenja u Vještici.

Priča o projektu, kojim je bilo predviđena izgradnja postrojenja u Vještici, na Svetom Stefanu i Buljarici, kao i izgradnja nove kanalizacione mreže i podmorskih ispusta, formalizovana je početkom juna 2009. godine, kada je Opština Budva zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom “WTE Wasertehnik” iz Esena. Projekat se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke.

Postrojenje u Vještici, koje je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer Milo Đukanović, već je izazivalo ekološku katastrofu u bečićkim naseljima Boreti i Ivanovići zbog neriješenog pitanja odlaganja otpadnog mulja.

Budvanska uprava, u međuvremenu, nije uspjela da ispunjava kreditne obaveze iako je uzela kredit od 58.560.000 eura.

Specijalno tužilaštvo se prema saznanjima “Vijesti”, tokom istrage naročito interesovalo za radove koji su naknadno izvođeni, način na koji su izabrani pojedini izvođači radova, te zbog čega za pojedine građevinske radove nijesu raspisivani tenderi.

Posebno su istraživali povezanost vlasnika pojedinih firmi sa opštinskim i funkcionerima DPS-a.

Specijalni tužioci su, prema saznanjima “Vijesti” i u tom postupku dokaze potkrijepili iskazima svjedoka saradnika. Navodno, taj status dobio je jedan od osumnjičenih - vlasnik Tradeunika Mirko Latinović.

Osim o poslovima oko izgradnje postrojenja, Latinović je, prema saznanjima TV Vijesti tužiocima ispričao da su ga u Beogradu posjetili članovi porodice visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, i prijetili mu zbog tog slučaja.

Najnoviji budvanski slučaj četvri je u par mjeseci kojim se bavi tužilaštvo. U avgustu je trinaest čelnika i funkcionera iz Budve osumnjičeno da su u poslovima izgradnje TQ Plaze i Platoa na plaži Jaz oštetili budžet Budve za oko 10.000.000 eura. Nakon nepuna dva mjeseca, Budvani su ponovo hapšeni zbog malverzacija oko prodaje zemlje na Jazu.

U svim tim slučajevima Specijalno tužilaštvo obezbijedilo se iskazima svjedoka saradnika.

Čelnici Budve i ranije su optuživani za sumnjive poslove. Slučaj AMD okončan je pravosnažnim osuđujućim presudama, a u predmetima “Zavala” i “Košljun” presude još nijesu pravosnažne.

Piperović: Sada je prioritet da Mirjani Marović ukinem pritvor

Pravni zastupnik nekadašnje šefice budvanskog katastra Mirjane Marović, advokat Zoran Piperović, kazao je juče da će od suda tražiti da njegovoj branjenici ukinu pritvor.

Marovićeva je uhapšena krajem septembra, a Specijalno tužilaštvo je sumnjiči da je sa bivšim predsjednikom Opštine Budva Lazarom Rađenovićem i procjeniteljima Milkom Lazarević, Markom Radunovićem i Ljubišom Baćevićem, učestvovala u sumnjivoj prodaji opštinske zemlje na Jazu. U tom poslu Opština Budva je oštećena za 1.400.000 eura. Strina visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, juče je u svoj advokatski tim angažovala i Piperovića.

Svjedoci saradnici u tom postupku su Marko Vujović, Igor Trnski i Rajko Kuljača.

Oni su, prema saznanjima “Vijesti” Miloša Marovića označili osobom koja je vukla konce u malverzacijama, a njegovog oca Svetozara kao organizatora te sumnjive igre.

Bonus video: