Odbojkaška parodija u Norveškoj: Kad dobijete meč bez osvojenog seta...

Odbojkašice Sen Rafaela u Norveškoj igrale sa samo šest igračica, a zbog povrede naše Marije Milović meč prekinut u 3. setu
110 pregleda 0 komentar(a)
Marija Milović, Foto: Privatna arhiva
Marija Milović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.11.2018. 10:12h

Prije šest i po godina su odbojkaši Ibra iz Rožaja u Podgorici, sa svega sedam igrača, odigrali, mimo pravila, dva meča u istom danu, protiv Studentskog centra i Budućnosti. Takvi i slični slučajevi nijesu neuobičajeni za crnogorsku odbojku, ali ono što se u utorak veče dogodilo u Norveškoj, svakako, predstavlja presedan u evropskoj odbojci.

Naime, francuski Sen Rafael, za koji nastupa crnogorska reprezentativka Marija Milović, na meč prvog kola CEV kupa protiv norveškog Ferdea doputovao je sa svega šest igračica, taman koliko je bilo dovoljno da odigra utakmicu.

Sen Rafael je, očigledno, želio da smanji troškove puta za drugu polovinu ekipe, vjerujući da je dovoljno jak da i sa jednom postavom (i to nekompletnom, jer se danas u profesionalnoj odbojci igra sa liberom, dakle sa sedam igrača) dobije utakmicu.

I sve je krenulo po planu, francuski tim je dobio prva dva seta (25:23, 25:15), ali se onda u trećem setu dogodilo nešto neplanirano. Kod rezultata 7:6 za domaće odbojkašice, povrijedila se upravo naša Marija Milović, srednja blokerka, nenaviknuta da igra u drugoj liniji (u odbrani), jer tu ulogu za “srednjake” preuzima libero, kada ga ima.

Pošto je njena povreda bila takve prirode da nije mogla da nastavi meč, a pošto po pravilima nije moguće nastaviti meč sa pet igrača, sudije su bile prinuđene da okončaju utakmicu, a po pravilima Ferde je dobio treći set sa 25:7, a onda i četvrti i peti sa po 25:0, odnosno ukupno 3:2 u setovima!

Za Sen Rafael ništa nije izgubljeno, jer je u revanšu dovoljna pobjeda od 3:1 ili 3:0 za prolaz.

Kako prenose norveški mediji, u Ferdeu, amaterskom klubu, šampionu države, debi na evropskoj sceni imao je gorak ukus, jer je duel sa Sen Rafaelom trebao da bude praznik odbojke, ali se, uprkos pobjedi, zbog arogancije francuskog kluba pretvorio u razočaranje i farsu.

"Razočarani smo kako se završila utakmica, sve ovo nijesmo očekivali. Uradili smo sve da organizujemo najbolji mogući sportski spektakl, navijači su se zabavljali, ali smo sa druge strane mreže imali protivnika sa svega šest igračica", rezigniran je bio predsjednik Ferdea Bjorn Holvik, dok je kritike na račun svoje ekipe, putem društvenih mreža, uputio i veliki broj navijača Sen Rafaela, ističući da je ovim činom klub diskreditovan na međunarodnoj sceni.

Inače, u ovu apsurdnu situaciju se došlo zbog neusklađenih pravila u odbojkaškim takmičenjima pod okriljem Evropske odbojkaške konfederacije.

Naime, u Ligi šampiona je obavezno da ekipa broju barem 10 igrača, za ekipe koje nemaju 11. i 12. igrača u ekipi plaćaju određenu novčanu kaznu.

Ta pravila, međutim, ne važe za CEV i Čelendž kup, a dešavanja u Norveškoj potvrđuju da je vrijeme da pravila treba da budu ista za sve evrokupove...

Bonus video: