Ko je čovjek koji je srušio Klička?

"Izgubio sam, ali borac je i dalje u meni. Kada sklopimo dogovor i saznamo sve detalje, sve ćemo obavijestiti o datumu revanša", kazao je KLičko nakon meča
267 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2015. 10:19h

Britanac Tajson Fjuri novi je svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji, nakon što je u Diseldorfu, u Njemačkoj, savladao branioca titula WBA, WBO, IBF, IBO i magazina The Ring, Ukrajinca Vladimira Klička, jednoglasnom odlukom sudija.

Kako su prenijele agencije, Fjuri (27) je dominirao protiv Klička tokom gotovo cijelog meča.

Ovo mu je bila 25. pobjeda u isto toliko nastupa u karijeri.

S druge strane, Kličko (39) je u svojoj 19. odbrani titule prvaka pretrpio prvi poraz, a ukupno mu je to tek četvrti poraz u 68. profesionalnom nastupu.

"Ovo je nova era boksa. Vladimir je veliki šampion, ali u ringu se borio za goli život. Mislio sam da će mi trebati nokaut u Njemačkoj, ali sudije su prepoznale da sam dominirao. Vladimir je bio prvak, ali svemu dolazi kraj. Biću najharizmatičniji bokser nakon Mohameda Alija", rekao je Fjuri.

Fantastično se kretao za čovjeka od 206 centimetara i 112 kilograma. Mijenjao je gard, izluđivao Vladimira koji nije imao stabilnu metu kao u prethodnim mečevima. Srušio je jednog od najboljih tehničara u istoriji boksa i zasluženo slavi. Pobjeda nad Kličkom bila mu je 25 u karijeri od 25 mečeva.

"Znao sam da ću osvojiti titulu svjetskog prvaka. To mi je bila sudbina. Pitajte bilo kojeg iz moje porodice. Brat Šejn i ja sparirali smo u kuhinji. Nismo imali rukavice. Omotali smo peškire oko ruku i tukli se. Znao sam da ću dobiti Vladimira. Mislim da je i on znao. Hvala mu na šansi i ako ću biti upola šampion kao što je on bio, biću srećan čovjek", dodao je Tajson Fjuri.

Kličko: Želim revanš sa Fjurijem

Ukrajinski bokser Vladimir Kličko rekao je da će se ponovo boriti sa Tajsonom Fjurijem, nakon pobjede Britanca u borbi za titulu svjetskog šampiona.

Fjuri je Klička pobijedio na poene, poslije 12 rundi.

"Izgubio sam, ali borac je i dalje u meni. Kada sklopimo dogovor i saznamo sve detalje, sve ćemo obavijestiti o datumu revanša. Tajson je bio brži i bolji od mene u ovom meču. Nisam uspio da pronađem pravi odgovor na njegovu strategiju", rekao je Kličko a prenosi BBC Sport.

Novi šampion svijeta, Tajson Fjuri istakao je da jedva čeka revanš sa Kličkom, ali i ponovio da je Ukrajinac veliki šampion.

"Obožavam izazove i naravno da se radujem revanšu. Ko zna šta će nam revanš donijeti, ali želim da budem barem upola dobar šampion kao Kličko. Malo je ljudi vjerovalo u moj trijumf, i nisam išao prečicama da bih došao do ovog trenutka", rekao je Fjuri.

Ko je Fjuri?

  • Ime je dobio po Majku Tajsonu
  • Rodio se u porodici irskog porijekla
  • Otac Džon Fjuri borio se u romskim borbama bez rukavica
  • Do vjenčanja sa suprugom Paris spavao je u prikolici dok je žena živjela kod roditelja, to je irska tradicija putnika
  • Na šortsku ima ispisano Venezuela i Prince, imena kćerke i sina
  • Htio je sina nazvati Isus, supruga Paris nije mu to dopustila
  • Njegov otac Džon 2011. godine dobio je 11 godina zatvora jer je na aukciji automobila iskopao oko poznaniku
  • Odrastao je u Mančesteru, navija za United
  • U jednom je meču uspio sam sebe pogoditi šakom u glavu

Galerija

Bonus video: