Katnić češlja biznis premijerovog brata

Dokumentacija do koje je došao CIN-CG pokazuje da je sa Maksimovićem “E - Gambling” osnovao i bivši zamjenik direktora Crnogorske komercijalne banke...
363 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2015. 07:39h

Specijalno državno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju provjerava poslovanje firme “E-Gambling”, koja je izdavala lažne licence za internet klađenje i za koju se sumnja da je nanijela milionsku štetu državi.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), iza te firme stoji premijerov brat od ujaka Milovan Maksimović, ali i bivši zamjenik direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB) Laslo Šardi.

“Povodom pisanja medija o poslovanju firme ’E-Gambling Montenegro’, obavještavamo Vas da Specijalno državno tužilaštvo vodi izviđaj o navodnim zloupotrebama tog pravnog lica”, odgovorili su iz Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Spornu firmu, u kojoj je izvršni direktor Mađar Endri Kodolanji, 11. oktobra 2011. u Podgorici su osnovale dvije ofšor firme.

CIN-CG došao je do podatka da je Šardi godinama bio (nije poznato da li je i dalje) direktor u firmi “Merig International Inc” sa Sejšelskih ostrva, koja je sa 55,5 odsto kapitala osnovala “E-Gabling”, dok je drugi osnivač “Royal Online Limited” sa Britanskih djevičanskih ostrva, u kojoj je izvršni direktor Maksimović.

Šardi je bio zamjenik direktora CKB banke od 2009. do 2013. godine (podaci sa Linkedin profila), što znači da je, dok je bio na toj funkciji, započeo kockarski biznis sa premijerovim bratom. CIN-CG je došao do fotografija sa “Gejming super šoua”, održanog u Londonu prije tri godine, na kojima je Šardi za štandom firme “E-Gambling” gdje su prodavane lažne internet licence.

Dostupna dokumentacija u koju je CIN-CG imao uvid, pokazuje i da je on u ime “Merig International Inc” dao punomoćje Podgoričanki Snežani Perović da obavlja potrebne poslove u “E-Gamblingu”. Perovićeva je, kako je CIN-CG ranije objavio, ovlašćeni zastupnik u podgoričkim firmama “Vert” i “Amigos”.

Podaci Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) pokazuju da je ona izvršna direktorica firme “Title Development Ltd”, čiji je jedan od vlasnika i Veselin Ražnatović, osuđen zbog više krivičnih djela prevara. Šardi je ranije bio i zamjenik direktora Erste banke u Srbiji, zadužen za platne transakcije i IT organizaciju, ali se samo nakon godinu dana (2006. godine) povukao sa te funkcije.

Inspekcija Uprave za igre na sreću pokrenula je ranije inspekcijski nadzor zbog prijave da se "E-Gambling" klađenje priređuje na sajtovima za koje nema licencu, kao ni desetine drugih povezanih firmi, nanijevši tako državi moguću višemilionsku štetu. Sporna firma je sa samo jednom licencom, koju državi plaća 10.000 mjesečno, otvorila 21 sajt za klađenje.

Postoji još dvadesetak sajtova na kojima piše da su licencu dobili od firme “E-Gambling”, koja je time praktično preuzela ulogu Uprave za igre na sreću.

Druga dva priređivača igara na sreću preko interneta "Vezuv" i "Sporting group" ni približno nijesu tako povlašćena - za svaki sajt pojedinačno moraju da imaju licencu, koja košta po 10.000 eura mjesečno.

Premijerov brat od ujaka Maksimović ranije je demantovao da stoji iza firme "E-Gambling".

Međutim, njega demantuje dokumentacija firme “Royal Online Limited”, gdje je jasno istaknut njegov matični broj.

Kada se taj matični broj ukuca na sajt CRPS-a, pojavljuje se firma “Montenegro conection”, gdje je Milovan Maksimović predsjednik borda direktora.

Maksimović je u telefonskom razgovoru potvrdio novinarki CIN-CG da je radio u toj firmi, pojasnivši da je tražio da ga izbrišu iz registra jer su mu ostali “dužni plate i doprinose”.

Firma Royal Online Limitet uplatila je firmi "E-Gambling" 120 hiljada eura krajem februara 2012. godine, nedugo nakon održavanja “Gaming super šoua" u Londonu.

Odluku o povećanju osnivačkog kapitala te firme u ime osnivača “Royal Online Limitet” potpisali su lično Maksimović i Šardi. Novinari CIN-CG juče nijesu uspjeli da stupe u kontakt sa njima.

Jelena Knežević desna ruka Lasla Šardija

Beograđanka Jelena Knežević desna ruka Šardija Šardi je u februaru 2012. godine u Podgorici osnovao firmu “Saipan International”, čija su djelatnost informacione tehnologije. Kao izvršna direktorica te firme tada je upisana Knežević, koju je na toj funkciji kasnije zamijenila Cetinjanka Milica Mihaljević.

“Vijesti” su ranije objavile tekst o sedamdesetsedmogodišnjoj penzionerki, direktorici firmi “Sonya” i “Serpil”, koje su dobile licencu za internet kockanje od “E-Gamblinga”.

Starica je tada kazala novinarima da ne zna za te dvije firme, da nikada nije sjela za kompjuter i da joj je snaha Jelena Knežević uzela ličnu kartu i matični broj jer joj je “to trebalo za neke potpise”.

Kneževićeva je trenutno izvršna direktorica firme “Soft Cube International”, koju je osnovao turski državljanin Cem Kara. Upravo je on ovlastio direktora “E-Gamblinga” Mađara Endrija Kodolanjija da mu osnuje firmu u Podgorici.

Nekoliko članova porodice Kneževićeve bili su ili su i dalje izvršni direktori podgoričkih firmi: "Exclusive Limited", "Parnassa", "Bet-Football Limited", "Ungm Group", "Multi Index", "Alltex" i cetinjske "Tiger Tree Holdings", koje su licence dobili od “E-Gamblinga”.

Galerija

Bonus video: