Laringitis kod djece može biti opasan

Rijetka, ali i veoma opasna upala grkljana je posljedica infekcije bakterijom Haemophilus influenzae koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dijela koji pri gutanju zatvara grkljan
300 pregleda 0 komentar(a)
laringitis, Foto: Shutterstock
laringitis, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2018. 18:19h

Grkljan (larynx) je dio grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se nalazi ispod ždrijela i ima bar dvije značajne uloge. Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik, odakle se dalje vazduh razvodi po plućima, a jedan dio grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da upadne u dušnik. Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju djetetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrijela grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja - laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promjera, pogotovo kod male djece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha. O laringitisu priča pedijatar dr Marija Lakićević.

Kako nastaje laringitis?

“Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dječjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubjedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana - oni obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promjer grkljana. Ova bolest zove i krup. Rjeđi, ali i opasniji uzrok su bakterije koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, prije svega zahvaljujući vakcini”, kaže na početku razgovora naša sagovornica.

Kako prepoznati dijete koje ima laringitis?

“Prije svega, tu su promukao glas i stridor koji su karakteristični za upalu grkljana. Zbog otoka glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor. Stridor je zapravo treperenje suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju djeteta. Najveći broj djece ima virusni laringitis koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje djeteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dijete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, ponekad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od virusa koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Poslije nekoliko dana infekcija sama prolazi i to je taj lakši benigni laringitis. Ipak, treba znati da laringitis može biti opasan i mora se propratiti”, upozorava pedijatar.

Kada je laringitis stvarno opasan?

“Rijetka, ali i veoma opasna upala grkljana je posljedica infekcije bakterijom Haemophilus influenzae koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dijela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis). Dijete sa ovim laringitisom izgleda malo drugačije od onog koje ima virusnu infekciju. Ono po pravilu ima visoku temperaturu (preko 39 stepeni). Ako se desi da se stridor i veoma visoka temperatura jave skoro istovremeno ne treba čekati. Iako postoji varijanta da nije ništa strašno, ljekar je taj koji će to procijeniti. Pored stridora dijete počinje da plavi oko usana i izgleda veoma loše. Ovo je siguran znak da nedovoljno kiseonika stiže u djetetov organizam. Zato se javlja plavičasta boja kože, ali se mijenja i svijest djeteta koje postaje naizmjenično uznemireno i pospano, klonulo. Pri ovakvim epizodama dijete veoma teško i ubrzano diše. Ovo mučenje djeteta pri disanju (koje se stručno naziva dispnea) se veoma lijepo vidi kada se dijete skine. Vidi se kako se međurebarni prostori uvlače, a i “jamica” na mjestu gdje se sastaju vrat i grudni koš (iznad grudne kosti) se takođe ugiba u ritmu disanja. Ovo je znak teškog suženja gornjeg disajnog puta, pa je potrebno hitno liječenje”, kaže dr Lakićević.

Kako pomoći djetetu tokom napada?

“Ako dijete nema visoku tjelesnu temperaturu, ako je i pored promuklog kašlja i stridora u dobrom stanju, ako nema plavila oko usana, imajte na umu da se skoro sigurno radi o virusnom laringitisu - krupu, relativno bezopasnoj bolesti i pored dramatičnog ispoljavanja i jakog kašlja. Ono što možete da uradite u kući je da vrelom vodom dobro naparite kupatilo, tako da se ne vidi prst pred okom. Potom uvedite dijete da udiše vlažan vazduh. Poslije minut, dva iznesite dijete na otvoren prozor da udahne nekoliko puta hladni spoljni vazduh. Kod većine djece napad skoro trenutno prolazi zbog nagle promjene temperature i vlažnosti vazduha, zbog čega stisnuti grkljan popušta. Dijete se obično potom smiri, nerijetko nastavi da spava ili se oraspoloži. Ukoliko ovaj postupak ne pomogne, treba savladati strah i mirno povesti dijete kod ljekara”, kaže naša sagovornica.

Kako se laringitis liječi?

“Ogromna većina djece se uspješno liječi inhalacijama. Postoje izuzetno efikasni ljekovi koji se primjenjuju preko inhalatora i efikasno otklanjaju simptome laringitisa. Oni smanjuju otok glasnih žica (i sluznice grkljana) i tako olakšavaju disanje i smanjuju intenzitet dramatičnog “hripanja”.

Ovim inhalacijama se olakšava detetu da se izbori sa virusom, i da, poslije nekoliko dana, potpuno ozdravi”, kaže dr Lakićević.Kad se laringitis ponavlja

Jedan broj mališana zaista ima sklonost ka laringitisu. To znači da ova djeca imaju specifičnu reakciju na virus koji kod druge djece neće izazvati laringitis. Tada je najbolje imati svoj inhalator i lijek za inhalaciju pa se inhalatorna terapija (koja je i najefikasnija) može sprovoditi u kućnim uslovima. Podrazumijeva se da je konsultacija i kontrola pedijatra neophodna. Ova sklonost se obično gubi sa odrastanjem djeteta, najčešće poslije pete godine prestaju napadi.

Bonus video: