Crnogorskih državljana nema među švercerima 250 kg kokaina

Spisi predmeta VDT- a dostavljeni su pravosudnim organima Albanije - Tužilaštvu u Draču
55 pregleda 11 komentar(a)
Kokain (Novina)
Kokain (Novina)
Ažurirano: 28.11.2015. 07:37h

Iz Tužilaštva su saopštili da je istragom utvrđeno da nijedan crnogorski državljanin nije umiješan u šverc 250 kilograma kokaina, koji je zaplijenjen juna 2014. godine u Luci Bar.

Iz Evropske komisije, međutim, nedavno su kritikovali nadležne, napisavši u Izvještaju o napretku da tokom istrage nije otkrivena mreža koja je organizovala tu trgovinu narkoticima.

“U konkretnom predmetu postupalo je Više državno tužilaštvo u Podgorici i Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala... Spisi predmeta Odjeljenja, po međunarodno pravnoj zamolnici, dostavljeni su sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, radi dostavljanja istih pravosudnim organima Albanije - Tužilaštvu u Draču, jer u postupku izviđaja nije utvrđeno postojanje osnova sumnje da je bilo koje lice - državljanin Crne Gore izvršio bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovoreno je “Vijestima” iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Rekli su da je vještačenje u danilovgradskom Forenzičkom centru potvrdilo preliminarne rezulate - da je u Baru zaplijenjen kokain “u ukupnoj masi od 253,505 kilograma”.

Rekordnu količinu kokaina u Crnoj Gori otkrili su službenici Uprave carina, u tri kontejnera koja su stigla iz Ekvadora.

Carinici su bijeli prah otkrili prije nego je kontejner kamionima trebalo da bude prebačen albanskoj kompaniji “Rrapaj komerc”.

Međutim, to ne znači i da su tovari kokaina bili namijenjeni toj firmi, jer postoji mogućnost da su krijumčari tokom transporta namjeravali da drogu možda uzmu u Crnoj Gori...

Nakon rekordne zapljene iz policije su tada nezvanično optuživali tužioce da zbog propusta nikada neće otkriti kome je droga bila namijenjena.

Sagovornici “Vijesti” tada su tvrdili da tužioci nijesu tražili od njih da tehnikom “kontrolisane isporuke” pokušaju da dođu do onih koji je kokain trebalo da preuzmu i da zbog toga ne postoje šanse da otkriju organizatora šverca tovara vrijednog 12,5 miliona eura.

Tri kontejnera sa voćem i kokainom 25. aprila 2014. godine iz Ekvadora su brodom krenula ka Evropi. Na osnovu podataka dostupnih na specijalizovanim internet sajtovima “Vijesti” su došle do podataka da je kontejner sa teretom napunjen u ekvadorskom gradu Guajakil, a da je sa tamošnjeg terminala isplovio na palubi broda „Bogor“.

Na terminal u španskoj luci Malaga, brod je stigao 15. maja, gdje je iskrcan kontejner, koji se sjutradan natovaren na brod „Hamonia Antofagasta“, nakon čega je poslije tri dana stigao na terminal na Malti.

Od 19. do 29. maja taj frigokontejner bio je na Malti (Marsaxlokk), da bi ga 29. maja njemački brod „Jork Valiant“ ukrcao i povezao za Bar, gdje je stigao 31. maja ove godine.

Albanska policija uhapsila je Kolumbijca Luiza Augusta Cesara Trianu Pelaeza (37), zbog sumnje da je učestvovao u švercu 250 kilograma kokaina.

Kolumbijac je uhapšen na aerodromu u Tirani kada je nemjeravao da sa španskim pasošem napusti Albaniju i krene ka Madridu. Albanski mediji tada su pisali da je Tiranin zadatak bio da u Albaniji preuzme tovar kokaina koji je “pao” u Crnoj Gori.

Evropska komisija: Nakon zapljene nije učinjeno ništa

U Izvještaju za 2015. godinu Evropska komisija nedavno je istakla da nakon zapljene droge u Baru, ništa nije urađeno.

“Mreža koja je organizovala ovu trgovinu narkoticima nije identifikovana prilikom istrage. Osim ove velike količine, nije bilo drugih zapljena droge u Baru, uprkos velikom prometu brodova koji prevoze kontejnere, uključujući brodove iz Južne Amerike.

Do sad nije bilo slučajeva zapljene sredstava stečenih trgovinom narkoticima, iako Crna Gora spada u tranzitne zemlje”, piše u Izvještaju EK.

Tužilaštvo neće da kaže gdje je kokain i tvrdi da je na sigurnom

Iz Tužilaštva nijesu precizno odgovorili na pitanje “Vijesti” gdje čuvaju oduzeti skupocjeni prah.

“Predmetna opojna droga je ostavljena na čuvanje na mjestu koje je za to i predviđeno”, kazali su iz VDT-a.

Prema ranijim saznanjima “Vijesti”, kokain visoke vrijednosti nakon vještačenja pohranjen je u policijskim depozitima, gdje bi trebalo da bude do odluke suda da se uništi.

U proteklih osam godina u tri odvojene akcije uništeno je oko osam tona narkotika, među kojima prednjači marihuana.

Sudeći po količinama droge, koje su od 2006. godine uništavane u pećima Željezare i KAP-a, nema kokaina koji je prije gotovo deset godina zaplijenjen u Luci Bar.

U decembru 2004. godine tovari kokaina otkriveni su u kontejnerima ispod asfaltnih pokrivki, a zbog tog švercerskog posla iz Južne Amerike su 2012. godine osuđeni Beranac Vuksan M. Cemović i Beograđanin Momčilo D. Pecić.

U ponovljenom sudskom procesu oni su kao organizatori osuđeni na po 7,5 godina robije.

Viši sud našao je dokaze da su Cemović i Pecić organizovali transport kokaina, a tokom suđenja vještaci su dokazali da je u tovarima bilo 58,8 kilograma kokaina, a ne 202 kilograma kako je to policija saopštila nakon otkrivanja kontrolisane pošiljke.

Bonus video: