Vještak procijenio štetu na "hameru": Država oštetila Kalića za više od 20.000 eura?

Zastupnica države Sanja Jaredić rekla je da se protivi nalazu vještaka, ističući da nijednim dokazom nije potkrijepio tvrdnje u zaključku
109 pregleda 0 komentar(a)
Mersudin Kalić, Foto: Jadranka Ćetković
Mersudin Kalić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 29.11.2018. 17:38h

Vještak Goran Čarapić procijenio je da je Mersudin Kalić izgubio preko 20.000 eura, za vrijeme dok je država gazdovala njegovim "hamerom".

To se može zaključiti iz njegovog nalaza i mišljenja, u kome je utvrdio da oštećenja na vozilu za vrijeme dok je bio privremeno oduzeto iznose 4.877 eura, dok je vozilo izgubilo na vrijednosti za 16.053 eura.

Kalić tužbom traži od države i Uprave za imovinu odštetu zbog "hamera" koji im je, kako kažu, vraćen uništen nakon što su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca.

Zastupnica države Sanja Jaredić rekla je na današnjem ročištu da se protivi nalazu vještaka, ističući da nijednim dokazom nije potkrijepio tvrdnje u zaključku.

"Vještak nijednim materijalnim dokazom ne potkrepljuje tvrdnje, nema nijednog računa, fakture... Nalaz je kontradiktoran zapisniku o tehničkom pregledu vozila u kome se konstatuje da je vozilo ispravno", navela je ona.

Dodala je i da se vještak, između ostalog, mora izjasniti kako je vozilo prošlo registraciju, koju je tražio Kalić nakon vraćanja, ako je bilo oštećeno...

Od suda je tražila da od MUP-a pribavi dokaz na osnovu koga je Kalić stekao vozilo, iz koga bi se mogla utvrditi i njegova stvarna vrijednost.

Kalićev punomoćnik, advokat Stefan Jovanović istakao je da je vozilo neosnovano oduzeto i vraćeno oštećeno, što je konstatovano i u zapisniku o primopredaji vozila Kaliću, kao i da je, između ostalog, i na osnovu tog zapisnika sačinjen nalaz.

“Prigovori su neosnovani, jer svi znamo da je vozilo eksploatisano”, naveo je Jovanović.

On je odustao od saslušanja Kalića, navodeći da za tim nema potrebe, jer u spisima postoje podaci o tome kako je vozilo izgledalo prilikom oduzimanja i vraćanja.

Suđenje se nastavlja 22. januara, kada bi vještak trebalo da pojasni svoj nalaz i mišljenje.

Sutkinja Dijana Rovčanin je početkom aprila odlučila da vještak procijeni štetu na vozilu koja je nastala u periodu od 4. avgusta 2011, kada je "hamer" oduzet, do 2. novembra 2016, kada je vozilo vraćeno Kaliću.

Država je, krajem ljeta 2011. godine, privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura i vratila je nakon što su Rožajci jula 2016. godine, pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca.

Uprava za imovinu, Kalićev "hamer" dala je na korišćenje Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, pozivajući se na zakonsku odredbu o ustupanju privremeno oduzete imovine "u humanitarne svrhe".

U dokumentu koji potpisuje direktor Uprave Blažo Šaranović piše da je Uprava, nakon neuspjele prodaje vozila, odlučila da vozilo brata Safeta Kalića ustupi SAJ-u na trajno korišćenje.

SAJ je Kalićevo vozilo, između ostalog, koristio i u lovu na građane nakon razbijanja protesta u oktobru 2015. godine, kada su građani tvrdili da su policajci tim vozilom jurili ulicom od nekadašnjeg hotela "Crna Gora" ka Starom aerodromu, pokušavajući da povrijede okupljene građane.

Vozilo "hamer" koje je Kaliću vraćeno krajem 2016. godine, na tržištu vrijedi oko 35.000 eura.

Takvi "hameri" se, prema informacijama "Vijesti", ne proizvode od 2009. godine.

Odgođeno suđenje po tužbi Safeta Kalića

Suđenje po tužbi Safeta Kalića danas je odgođeno za 16. januar, jer vještaku finansijske struke Vukadinu Stojanoviću nije bio uredno uručen poziv suda.

Tužbu je podnio zbog oštećenja na privremeno oduzetom stanu od 192 kvadrata u naselju Gorica C, dok je bio optužen za pranje novca.

U tužbi piše da država nije sa pažnjom dobrog domaćina upravljala oduzetom imovinom, pa je ona u značajnoj mjeri devastirana zbog nebrige i neadekvatnog održavanja.

U odgovoru na tužbu se, međutim, ističe da su više puta vršene opravke i renoviranje stana usljed oštećenja nastalih vlagom koja se nalazila svuda po stanu prilikom preuzimanja, od koje su i neke stvari oštećene.

Bonus video: