Radojičić: Dokazano da u nekim poslovima nijesam oštetio Opštinu

Nebojša Radojičić i njegov branilac, advokat Milan Vojinović, najavili su da će se žaliti na izrečenu kaznu sudije Ivana Perovića
73 pregleda 22 komentar(a)
Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.11.2015. 06:31h

Bivši gradonačelnik Nikšića Nebojša Radojičić osuđen je na četiri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

U prvostepenoj presudi sudije Ivana Perovića, piše da je Radojičić prekršio Zakon o javnim nabavkama, jer je kao predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba “Sutjeska” mimo propisa ovlastio direktora Andriju Vujovića da je sa firmom “Zarubica company” sklopio ugovor za radove na izgradnji pomoćnog stadiona.

"Čime je angažovanom izvođaču pribavio korist i onemogućio druga zainteresovana lica da učestvuju u postupku javne nabavke".

Sudija Perović je kazao da nije dokazano da je Radojičić počinio ostala krivična djela za koja je takođe bio optužen.

Nekadašnji predsjednik Opštine Nikšić teretio se da je za gradnju kapele na novom groblju u naselju pod Trebjesom, radove na aerodromu na Kapinom polju, na uređenju Dnevnog centra i prostora oko Muzičke škole izvođače angažovao takozvanom šoping metodom ili neposrednim ugovorima, čime je prekršio zakon.

Perović je kazao da je u postupku angažovanja firme "Zarubica company" dokazano da je Radojičić bio dužan da raspiše konkurs putem tendera jer je posao prelazio vrijednost od 30.000 eura, a ne da ovlasti Vujovića da direktno angažuje izvođača, jer je time uskratio druge da učestvuju u tržišnoj utakmici.

Prema riječima Perovića, sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo činjenicu da je riječ o porodičnoj osobi koja ranije nije osuđivana, pa je dosuđena kazna ispod zakonom propisanog minimuma za to krivično djelo.

Radojičić i njegov advokat Milan Vojinović, najavili su da će se žaliti na izrečenu kaznu.

"Nelogično je obrazloženje sudije, jer je FK 'Sutjeska' samostalni subjekat koji ima svoje organe. Skupština, koju čini neformalna grupa građana, sastaje se jednom u četiri godine ili nijednom, pa po toj logici nema fudbalskog kluba koji ne bi krivično odgovarao i nije poslovao na ivici dozvoljenog. Moram priznati da sam iznenađen bezuslovnom kaznom zatvora“, kazao je Vojinović "Vijestima".

Radojičić je rekao da je vrijednost izvedenih radova bila mnogo veća, ali da je vlasnik "Zarubica company", kao bivši fudbaler, jedan dio donirao.

"Radi se o projektu koji je bio značajan za grad, koji se morao brzo odraditi i nijesmo mogli raspisati tendere pošto smo bili vremenski ograničeni. Rečeno je da će UEFA i Fudbalski savez Crne Gore da će dati donaciju za taj teren ako u određenom periodu završimo posao", kazao je Radojičić "Vijestima" nakon presude.

Sudija je kazao da su u slučajevima Muzičke škole i dijela radova oko izgradnje pomoćnog stadiona FK "Sutjeska" u kojima je angažovana firma "Varioc", naručioci radova bili Fondacija "Ćano Koprivica" i fudbalski klub, a da se Opština i predsjednik nijesu bavili angažovanjem izvođača radova, već jedino cijenom i plaćanjem.

Sudija: Optuženi nije mogao znati ko će pobijediti u šoping metodi

Sudija je kazao da je za poslove oko aerodroma, Dnevnog centra i kapele korištena šoping metoda koja podrazumijeva minimum tri učesnika postupka javne nabavke, pa nije dokazano da je Radojičić išao svjesno da pribavi korist onome ko će da obavlja te radove:

"Jer nije mogao znati ko će pobijediti u šoping metodi. Pošto nije dokazano kako je mogao znati ko će pobijediti u tim šoping metodama jasno je da nijesu dokazana pomenuta krivična djela".

Što se tiče optužbe da je za prvu fazu radova na kapeli Radojičić angažovao firmu “Sanik” sudija je kazao da optužba nije dokazana jer su svjedoci kao i vlasnik te firme svjedočili da je tadašnji direktor Komunalnog preduzeća bio taj ko se pitao za pomenute poslove.

Radojičić je kazao da je takva odluka očekivana:

"Drago mi je što sve one tačke po kojima je bila priča da sam oštetio Opštinu za određeni novac, nijesu dokazane, jer nije imalo ni šta da se dokazuje pošto niko nije oštećen u tim stvarima".

Bonus video: