Gojko u Francuskoj gleda sa vrha

0 komentar(a)
Gojko Ćuk, Foto: Cvb52.com
Gojko Ćuk, Foto: Cvb52.com
Ažurirano: 27.11.2015. 11:14h

Nakon šest odigranih kola u odbojkaškom prvenstvu Francuske (vjerovatno najinteresantnijem u Evropi zbog najvećeg broja neizvjesnih mečeva, bez obzira da li favorit igra sa autsajderom) na prvom mjestu nije šampion Tur (tek je 12. od 14 timova), ni vicešampion Pari volej (sedmi), niti Kan Igora Kolakovića (četvrti), koji je prošle sezone završio kao prvi u ligaškom dijelu.

Sasvim neočekivano, lider je Šomon, tim koji se tek četvrtu sezonu takmiči u eliti (ovaj tim je do ljeta 2014. godine vodio i Nikola Matijašević, bivši selektor Crne Gore) i čiji dres, drugu sezonu zaredom, nosi crnogorski reprezentativac Gojko Ćuk.

"Niko od nas nije očekivao da ćemo biti na liderskoj poziciji, prvenstveno zato što smo imali težak raspored. Međutim, od samog početka priprema radimo veoma kvalitetno. A prijateljske utakmice su mogle da nagovijeste dobre rezultate, što se i vidi nakon 6. kola", kaže za “Vijesti” Gojko Ćuk, čiji je rođeni brat Božidar trenutno drugi u prvenstvu Grčke sa Olimpijakosom.

Šomon je u prvih šest kola upisao pet pobjeda, od čega prve dvije, u prva dva kola, protiv šampiona i vicešampiona, Tura i Pari voleja, obje sa po 3:1. Šomon je, tako, nagovijestio bolju sezonu od prošle u kojoj je kao deveti preskočio plej-of (koji su igrali prvih osam).

"Ove sezone imamo 12 igrača na treninzima, što nam omogućava da se normalno uigravamo, za razliku od prošle godine. Takođe, prvi dio prošle sezone smo odigrali bez prvog korektora kome je pukao mišić, zbog čega smo izgubilidosta bodova", dodaje Gojko, koji je prije Šomona nosio dres Ljubinja, Budve, Budvanske rivijere i rumunskog Deža.

Kako kaže, cilj je da se ekipa plasira u plej-fa, pošto je u Kupu, u srijedu, eliminisana u osmini finala od Ajačija (naredni rival u prvenstvu).

"Veoma mala je razlika između ekipa. Svako svakog može da dobije. Važno da u svakoj utakmici damo svoj maksimum, a onda će i rezultat doći".

Prošla sezona u Francuskoj je bila važna za njega, jer je uspio da se izbori za mjesto u prvoj postavi, nakon što u prvih nekoliko kola nije igrao.

"Svaka utakmica predstavlja dragocjeno iskustvo. Što se tiče ove sezone, samo da nastavim kao do sada - ističe Ćuk koji je do sada upisao 48 poena (35 iz napada, 12 iz bloka i jedan iz servisa)".

Ugovor sa Šomonom mu ističe na kraju sezone.

"Još je rano da razmišljam o budućem angažmanu, tek je počelo prvenstvo. Želim da budem maksimalno koncentrisan za svaku utakmicu i da odigram što bolje sezonu, a onda se nadam da će biti i dobrih ponuda", rekao je Ćuk.

Plasman na EP bi upotpunio uspjehe iz prethodne dvije godine

Nakon zlata u Evropskoj ligi, te odličnog debitantskog nastupa u Svjetskoj ligi (drugo mjesto u trećoj diviziji), Gojko Ćuk i ostali reprezentativci se nadaju i uspješnijim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nego što je to bilo do sada. Rivali u drugoj rundi su Njemačka, Španija i tim iz drugi najbolji drugoplasirani tim iz prve runde kvalifikacija.

"Njemačka je u našoj grupi glavni favorit za direktan plasman na Evropsko prvenstvo. Međutim, iz prošlih kvalifikacija smo vidjeli da uloga favorita treba da se opravda. Holandija je tek kroz baraž došla do EP. Posljednje dvije godine smo ostvarili značajne rezultate sa reprezentacijom. Plasmanom na Evropsko prvenstvo taj uspjeh bi se upotpunio. Prvi turnir kvalifikacija se igra kod nas, što je dodatni motiv da se ostvari dobar rezultat. Posljednje EP je pokazalo da "male" reprezentacije mogu da ostvare vrhunske rezultate", zaključio je Ćuk.

Bonus video: